Jensen-Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Jensen-group
Logo
Producten Industriële wasinstallaties
Industrie wasgoed
Omzet/jaar € 341,6 miljoen (2022)
Website jensen-group.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Jensen-Group is een internationale onderneming die machines voor de industriële wasserijsector maakt. De groep is gevestigd in België, maar heeft zijn oorsprong in Denemarken, op het eiland Bornholm. Zijn hoofdkantoor bevindt zich in Neerhonderd 33, Wetteren, Gent (Nederlands), Oost-Vlaanderen, België. Tegenwoordig heeft de JENSEN-GROUP vestigingen in 23 landen en een distributienet in meer dan 50 landen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vroege ontwikkelingen In 1937, in een tijd van economische recessie, start Ejnar Jensen de onderneming op het eiland Bornholm in de Oostzee, als een reparatiewerkplaats voor apparatuur in de melkveehouderij. In 1954 komt ook Ejnar Jensens zoon Jørn Munch Jensen (1932-2012) in het bedrijf werken[1].

Van de Baltische Zee naar heel de wereld Het is Jørn Munch Jensens droom van een internationaal leven in het buitenland die hem ertoe drijft om zijn eigen bedrijf in de wasserijsector te beginnen. In 1960 wordt de eerste door JENSEN ontwikkelde vouwmachine voltooid en in de Bornholm wasserij geïnstalleerd: Door de combi-vouwmachine CombiFolder verplaatste de focus van onderneming zich, wat er uiteindelijk toe leidde dat de naam JENSEN synoniem kwam te staan met industriële wasserijen over de hele wereld. In 1961 verkoopt JENSEN 80 combi-vouwmachines in het buitenland. In het midden van de jaren zestig breidt het productassortiment zich uit naar andere gebieden, zoals insteekmachines en mangels[2].

Automatisering JENSEN introduceert in 1970 de Jenstack: de eerste stapelaar ooit, waarmee JENSEN opnieuw bijdraagt aan de golf van automatisering in de wasserijen. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig ontstaan er meer industriële wasserijen die grote en krachtige machines nodig hebben om het wasserijproces efficiënter te maken. Dit biedt JENSEN een geweldige marktkans om zijn business uit te breiden[3].

Groei door overnames De jaren 1990 waren een decennium van groei: JENSEN verwerft AB Metric Interconveyor (kledingtransportsystemen), Futurail (monorailsystemen) en Senkingwerk. Door Senking leert JENSEN een nieuw aanvullend productgebied kennen. Dit betekent een breuk met een stokoude strategie dat JENSEN nooit nat zou worden en slechts finishtechnologie zou bieden. Jørn Munch Jensens woorden “We zullen nooit nat worden” worden ook nu nog binnen het bedrijf aangehaald – met een twinkeling in de ogen[4].

Leiderschap via innovatie Het concept van invoer zonder hoeken betekent een belangrijke technologische doorbraak in 1994. Met deze methode werd het aantal stuks dat per medewerker kon worden verwerkt verdubbeld ten opzichte van de traditionele kleminvoer. Het verschil hierbij is dat de zoomkant van wasgoed in de neus van de insteekmachines wordt ingevoerd zonder het tijdverslindend zoeken naar twee hoeken[5].

Het nieuwe millennium, de beweging van CleanTech Het nieuwe millennium markeert een paradigmaverschuiving in wat de maatschappij van technologische oplossingen verwacht. De industriële wasserijsector neemt steeds meer haar verantwoordelijkheid op het vlak van milieubescherming en streeft ernaar energiestrategieën te volgen die op lange termijn effectief zijn: een combinatie van geld besparen en onze planeet en zijn waardevolle hulpbronnen sparen. JENSEN zet zich in voor de ontwikkeling en productie van krachtige wasserijmachines die het energie- en waterverbruik tot een minimum beperken en heeft deze initiatieven samengebracht in het JENSEN CleanTech-concept dat in 2008 is gelanceerd[6].

Completering van de one-stop-shop-aanpak In 2015 breidt Jensen zijn actuele productportfolio uit met JENSEN stand-alone wascentrifuges (JWE) en drogers (JTD) voor het wasgedeelte van industriële wasserijen. In 2016 introduceerde de JENSEN-GROUP de JENSEN barrièrewasmachines (JBW)[7].

Investering in robotica en Al voor wasserijen Op 1 januari 2018 verwerft de JENSEN-GROUP een belang van 30% in Inwatec ApS, een Deens bedrijf dat high-end producten voor industriële wasserijen maakt. Deze investering in robotica en KI (kunstmatige intelligentie) voor wasserijen bevestigt de visie van de Groep om alle wasserijprocessen te automatiseren. Op 26 maart 2021 heeft de JENSEN-GROUP zijn aandeel in Inwatec vergroot tot 70%.

Inwatec slaat een brug tussen JENSEN’s actuele aanbod aan wasserij-oplossingen en Industry 4.0.

Tot de kerncompetenties van Inwatec behoren automatische detectie van vreemde voorwerpen, identificatie van kledingstukken met behulp van krachtige camera’s en volledig automatische sortering van bevuilde kledingstukken met intelligente robots. Het productportfolio wordt gecompleteerd met robotica voor het bufferen van de stapels schone was en mattenrollers met sorteeruitbreidingen[8].

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting van een joint venture voor industriële wasserijen in Japan In maart 2023 zijn de JENSEN-GROUP en MIURA akkoord gegaan met een joint venture waarbij de JENSEN-GROUP 49% heeft verworven van de aandelen van Inax Corporation (“Inax”), een Japanse dochteronderneming die geheel eigendom van MIURA is. Door deze transactie werd de JENSEN-GROUP een belangrijke partner voor Inax, die een van de grootste productie- en distributiebedrijven voor industriële wasserijmachines in Japan is[9].