Julia Caesaris maior (zus van Julius Caesar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Julia Caesaris maior
1e eeuw v.Chr. – ?
Vader Gaius Julius Caesar Strabo
Moeder Aurelia Cotta
Dynastie Gens Julia
Broers/zussen Julius Caesar, Julia Caesaris minor
Bron: Suetonius
Portaal  Portaalicoon   Romeinse Rijk

Julia Caesaris maior[1] was de oudere zus van de Romeinse dictator Gaius Julius Caesar. Zij was een dochter van Gaius Julius Caesar Strabo en Aurelia Cotta.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Julia wordt in geen enkele antieke bron bij naam genoemd. Haar bestaan kan slechts worden afgeleid uit een passage van Suetonius, waarbij drie mannen die Caesar als zijn erfgenamen aanstelde, als diens sororum nepotes (letterlijk: "(zijn) zusters kleinzonen") wordt verwezen.[2] Een van hen was de latere keizer Augustus, achterneef van Caesar via de met diens (jongere) zus getrouwde Marcus Atius Balbus en hun dochter Atia Balba Caesonia. Het meervoud sororum wijst erop, dat de andere twee genoemde personen, Lucius Pinarius en Quintus Pedius, afstammen van een tweede zuster van Caesar. Als zij net zoals Augustus achterneven van de dictator zijn, kun we uit hun familienamen niet opmaken over de huwelijken van Julia, omdat zij net zoals Augustus van dochters van Julia kunnen afstammen.

Desalniettemin gaat men er in het historische onderzoek op basis van chronologische gronden, namelijk de ons bekende carrière van Quintus Pedius, van uit dat het mogelijk is dat Pedius (en waarschijnlijk ook Pinarius) niettegenstaande de woordkeuze van Suetonius geen achterneef, maar neef van Caesar was.[3] Volgens deze reconstructie zou Julia twee keer zijn gehuwd, waarvan we niet weten met wie ze eerst was gehuwd: met een zeker Pinarius (uit een oude, patricische familie) en met een Marcus of Quintus Pedius. Elk van haar echtgenoten baarde ze ten minste een, namelijk de door Suetonius vermelde mannen, zoon.

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De toevoeging maior dient om haar te onderscheiden van haar jongere zus Julia Caesaris minor (zus van Julius Caesar).
  2. Suetonius, Caesar 83.2
  3. Friedrich Münzer, Aus dem Verwandtenkreise Caesars und Octavians, in Hermes 71 (1936), pp. 222–230 (in het bijzonder pp. 227–230). Hij verwijst naar auf Pedius' loopbaan en de leeftijd van zijn vermeende zoon, die in 41 v.Chr. quaestor was.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Iulia (Schwester Caesars) op de Duitstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.
  • Friedrich Münzer, art. Iulia (545), in RE X.1 (1918), coll. 893–894.
  • F. Münzer, Aus dem Verwandtenkreise Caesars und Octavians, in Hermes 71 (1936), pp. 222–230.