Koninklijk Oudheidkundig Genootschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf KOG)
Koninklijk Oudheidkundig Genootschap
Logo
Afkorting KOG
Ontstaansdatum 1858
Voorzitter Mr. Chr (Chris) P. van Eeghen
Hoofdkantoor Hobbemastraat 25, 1071 XZ Amsterdam (deel van het Rijksmuseum)
Land Vlag van Nederland Nederland
Type vereniging Genootschap
Ledenaantal 625 (peiljaar 2014)[1]
Website https://www.kog.nu/

Het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (kort: KOG) is een genootschap dat in 1858 in Amsterdam werd opgericht tot "de bevordering van de kennis van het verleden door het aanleggen en onderhouden van verzamelingen op het gebied van oudheidkunde en geschiedenis."[2]

Halverwege de negentiende eeuw werden in Nederland veel cultuurhistorische objecten naar het buitenland verkocht en monumenten gesloopt. Reden voor een aantal bezorgde Nederlanders - onder wie Six van Hillegom (1824-1899), Leonard Marius Beels van Heemstede (1825-1882), Christiaan Pieter van Eeghen (1816-1889), Jacob van Lennep en Josephus Albertus Alberdingk Thijm[3] - om in 1858 in Amsterdam het KOG op te richten. Kort daarna verleende Koning Willem III het Genootschap het predicaat ‘Koninklijk’. Sindsdien is er een omvangrijke collectie opgebouwd.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Het KOG is eigenaar van een grote verzameling van vele tienduizenden voorwerpen van geschiedenis en kunst, zoals schilderijen, meubels, textiel, boeken, tekeningen en grafiek, maar bijvoorbeeld ook gevelstenen, waaiers, munten en penningen. Incidenteel wordt de collectie aangevuld door schenkingen, legaten of aankopen. Een groot deel van de collectie is in bruikleen gegeven aan diverse musea over heel Nederland. Het omvangrijkste deel bevindt zich in het Rijksmuseum.

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Het kantoor van het Genootschap is van oudsher gevestigd in het Rijksmuseum, eerst in het Fragmentengebouw, tegenwoordig in de Teekenschool.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Koninklijk Oudheidkundig Genootschap, Amsterdam van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.