Kegelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bioscoopjournaal uit 1955 over het nieuwe kegelhuis te Amsterdam, destijds het grootste en modernste in Nederland.
Een kegelwedstrijd.
Afbeelding van Jan Steen, ca. 1660

Kegelen is een spel waarbij je met een bal een aantal kegels omver probeert te gooien. De kegels en de bal zijn vaak van kunststof.

Een kegelbal heeft ongeveer hetzelfde formaat als dat van een bowlingbal (max. ø240mm), meestal zelfs iets groter. Het grootste verschil tussen een bowlingbal en een kegelbal is het aantal gaten dat er in zit. Een kegelbal heeft maar één gat waar je alleen je duim in steekt. Met deze bal moeten de 9 kegels aan het einde van de baan in één keer allemaal omgegooid worden. Het aantal kegels dat in een keer wordt omgegooid is beslissend voor het aantal punten van die worp. Er mag dus geen twee maal gegooid worden.

De stand van de kegels is hieronder afgebeeld.

9
7 8
4 5 6
2 3
1

Om de kegels te kunnen raken moet er over een twintig meter lange baan van 30 tot 30,5 centimeter breed worden gegooid.

Kegelen wordt ook gespeeld als een sport waarbij je met een houten bal (zonder gaten, i.t.t. bowling) een aantal pins moet omkegelen. Dit wordt gespeeld op een houten (tegenwoordig kunststof) baan. Vooral in Duitsland is dit spel populair. Men noem dit schaarbaankegelen of Duits kegelen.

In Nederland wordt de sport ook beoefend op smalle kunststof banen en met een bal waar 1 (duim)gat in zit. Men noemt dit ook wel Nederlands kegelen.

Naast kegels kun je ook pylonnen gebruiken als kegels, dit wordt veel op school tijdens gymnastiekles toegepast. Kinderen leren enige behendigheid wanneer ze de bal in de goede richting laten rollen.

Externe link[bewerken]