Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten De Wit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten Gaspard De Wit
Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten De Wit
Sleutelfiguren Gaspard de Wit
Hoofdkantoor Mechelen
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Koninklijke manufactuur van wandtapijten Gaspard De Wit is een Belgische manufactuur, gesticht in 1889 in Mechelen, gespecialiseerd in het restaureren van Vlaamse wandtapijten.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De "Manufacture de Tapisseries d’Art" werd de 19e eeuw opgericht door Theo De Wit en vernoemd naar diens zoon, tapijtwever Gaspard De Wit.[1]

Techniek[bewerken | brontekst bewerken]

Het knopen van de tapijten, volgens de Vlaamse tapijtweefkunst, gebeurt aan een staand getouw, met wollen garens die intern worden geverfd om een groot palet aan tinten te bekomen. Naast het vervaardigen van nieuwe stukken houdt de manufactuur zich ook bezig met de conservatie van oude wandtapijten. Doorheen de jaren bouwde de manufactuur een expertise over Vlaamse wandtapijten op, waardoor ze verschillende belangrijke opdrachten ontving van grote musea. Sinds 1985 is de manufactuur gevestigd in de 15e-eeuwse Refugie van Tongerlo (Mechelen).

Tapijten[bewerken | brontekst bewerken]

Een van zijn grootste wandtapijten, "Triomf van de vrede" werd door België in 1954 aan de Verenigde Naties geschonken. Dit wandtapijt hangt nu in de lobby van het hoofdkwartier van Afgevaardigden op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York (afmeting 10 m op 15 m). Het is een allegorische voorstelling met onder andere een vredesduif die naar de fontein van goede wil vliegt.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]