Lichtreclame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lichtreclame

Lichtreclame is een vorm van buitenreclame die ontstond door de toegenomen technische mogelijkheden en de behoefte van bedrijven en organisaties zich duidelijk te manifesteren in de publieke ruimte om zich daarmee te onderscheiden van de mogelijke concurrent. Door de gevel te verlichten werden de bedrijfsnamen zichtbaar als het donker was.

Neon-lichtreclame[bewerken]

De eerste lichtreclames werden gemaakt met neon hoogspanningsverlichting. Een traditionele neonlamp heeft als eigenschap dat het neon-gas na ongeveer 7 jaar uit de glazen buizen uittreedt. Is dit het geval dan ziet men, vooral bij koud weer tegen de winter, de kleuren van de lichtreclames rood oplichten en deze gaan na enkele dagen of weken stuk. In plaats van de 'ouderwetse' neonlamp kan men gebruikmaken van een moderne CCFL-neonlamp, een laagspanningsneonlamp die gebruik maakt van moderne recepten voor de gassen en poeders die in de glazen buizen worden verwerkt. Hij maakt verder gebruik van nieuwe elektrodes en gecoat glas. Door al deze wijzigingen kan men dunnere glasbuizen gebruiken met evenredig minder materiaal en toch dezelfde lichtintensiteit en een veel langere levensduur. De moderne CCFL-neonlamp is tot 3 keer zo zuinig in energieverbruik en onder de juiste omstandigheden gaat de verlichting tot wel 30 jaar mee. Tegenwoordig wordt neonverlichting steeds meer vervangen door leds.

Ledlichtreclame[bewerken]

De huidige generatie ledlampen zijn redelijk goed om de neonlamp te kunnen vervangen. Helaas zijn het meestal de duurdere merken leds die ook de levensduur kunnen volbrengen.

In vergelijking[bewerken]

De led is de moderne opvolger binnen de lichtreclame. De voordelen spreken voor zich; laag stroomverbruik, weinig materiaal en redelijk eenvoudige productie en montage. Men moet echter kritisch blijven in het gebruik voor lichtreclame. Bij lichtreclame gaat men uit van de lichtintensiteit van neon als basis. Hier begint eigenlijk al het eerste probleem want standaard ledlampen hebben geen grote lichtopbrengst. Hierdoor komen we in een hoger segment leds; powerleds. Deze hebben een hogere lichtopbrengst, maar ook een hoger energieverbruik en prijs. Dan willen we ook graag een garantie dat de leds na een paar jaar nog branden. Helaas geeft geen enkele producent een garantie af die hoger is dan 50% van de lichtopbrengst na 1 of 2 jaar. Aan het eind van de rit willen we ook graag kijken naar het afval. Dan blijkt dat leds op geen enkele manier herbruikbaar zijn, dus puur afval.

Als men deze gegevens naast elkaar gaat leggen komt men tot een doorsnee conclusie dat het gebruik van leds vriendelijker is voor de stroomrekening maar duurder in aanschaf en niet goed voor de afvalberg. Rekent men dan over een doorsnee gebruik van 7 jaar (zoals neon) dan scheelt het op de hele installatie meestal maar 10-15% dat led goedkoper is. Komt een leverancier tot veel betere cijfers, dan verwerkt hij wellicht goedkopere leds. Deze kunnen, zeker met een iets hogere spanning, na 2 jaar al stoppen met branden.

Zie ook[bewerken]