Malbun

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Malbun
grondgebied van de gemeente Triesenberg binnen Liechtenstein, met ten zuidoosten van de gemeentekern de exclave van Malbun

Malbun is een plaats en aangrenzend skigebied in de gemeente Triesenberg in Liechtenstein. Andere woonkernen in Triesenberg zijn Gaflei, Masescha, Silum en Steg bei Triesenberg. Malbun vormt een exclave van de gemeente, en ligt - anders dan de rest van het grondgebied van de gemeente aan de grens van Liechtenstein met Oostenrijk. Het gebied van de exclave wordt ook aangeduid als "Turna und Sareis", de naam van twee alpenweides ten zuidoosten van het centrum van Malbun. De exclave Malbun wordt van Triesenberg gescheiden door de gemeenten Triesen en exclaves van de gemeentes Schaan en Vaduz.

De dorpskern ligt in het dal van een trogdal op een hoogte van 1.600 meter boven zeeniveau. Door het dorp en dal stroomt de Malbunbach een zijrivier van de Samina.

Het toerisme wordt sinds 1908 uitgebouwd in het dorp op de flanken van de Sareiserjoch. Eerst als kuuroord, later als skigebied met stoeltjeslift en skiliften. In de winter van 1985 skieden prins Charles en prinses Diana in Malbun. In de zomer is het skidorp een regelmatige etappeplaats van de Ronde van Zwitserland. In de edities van 2004, 2007, 2011 en 2022 lag de finish in Malbun.

Ronde van Zwitserland[bewerken | brontekst bewerken]

etappe datum start finish afstand winnaar
7e etappe 2004 18 juni Linthal Malbun 133,0 km Vlag van Oostenrijk Georg Totschnig
4e etappe 2007 19 juni Nauders Malbun 167,2 km Vlag van Luxemburg Fränk Schleck
6e etappe 2011 16 juni Tobel-Tägerschen Triesenberg/Malbun 157,7 km Vlag van Nederland Steven Kruijswijk
7e etappe 2022 18 juni Ambrì Malbun 196 km Vlag van Frankrijk Thibaut Pinot
Ligging van Malbun in een trogdal