Matthew Brennan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Matthew Brennan
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 6 augustus 2005
Nationaliteit Britse
Sportieve informatie
Huidige ploeg Team Visma|Lease a Bike Development
Discipline(s) Weg- en baanwielrennen
Ploegen
2024– Visma|Lease a Bike Dev.
Portaal  Portaalicoon   Wielersport

Matthew Brennan (6 augustus 2005) is een Brits baan- en wegwielrenner die anno 2024 rijdt voor Team Visma|Lease a Bike Development.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Als eerstejaars junior behaalde Brennan enkele ereplaatsen in Vlaamse voorjaarsklassiekers. Zo werd hij onder meer vierde in Nokere Koerse, zevende in de Guido Reybrouck Classic en achtste in de E3 Saxo Bank Classic. In juni werd hij tweede in de tweede etappe van de Saarland Trofeo. Daardoor nam hij wel de leiderstrui over van Jed Smithson. Een dag later stond hij de trui weer af, aan Joshua Tarling. In september van hetzelfde seizoen werd hij nog tweede in een etappe in de GP Rüebliland. In januari 2023, aan het begin van zijn tweede jaar als junior, veroverde hij een zilveren medaille op het nationale kampioenschap baanwielrennen: in de scratch (bij de eliterenners) bleef enkel Joe Holt hem voor. Op de weg werd hij in februari tiende in Kuurne-Brussel-Kuurne. Een maand later won hij het eindklassement van de Guido Reybrouck Classic, dat dit jaar een tweedaagse was. Op de Europese kampioenschappen baanwielrennen voor junioren in juli verzamelde hij drie zilveren medailles: in de individuele achtervolging, de ploegenachtervolging en de koppelkoers (met Ben Wiggins). Op de wereldkampioenschappen baanwielrennen voor junioren, die een maand later plaatsvonden, was hij de beste in de individuele achtervolging en, wederom met Wiggins, in de koppelkoers. In de scratch was enkel Roeslan Koeznetsov beter. Terug op de weg won hij in in september een etappe en het eindklassement in de Keizer der Juniores. Een week later werd hij nationaal kampioen achter de derny.

Als eerstejaars belofte maakte Brennan de overstap naar Team Visma|Lease a Bike Development. Eind februari won hij de Trofej Umag, waar hij Noa Isidore en Jakub Mareczko achter zich liet in de sprint. Vier dagen later won hij ook de Trofej Poreč. Hij werd daarmee eerste renner sinds Olav Kooij in 2020 die beide wedstrijden in het tweeluik in hetzelfde jaar op zijn naam schreef.

Overwinningen[bewerken | brontekst bewerken]

2023
Wereldkampioen achtervolging, Junioren
Wereldkampioen koppelkoers, Junioren
Eindklassement Guido Reybrouck Classic
1e etappe Keizer der Juniores
Eind- en bergklassement Keizer der Juniores
Brits kampioen stayeren, Elite
2024
Trofej Umag
Trofej Poreč

Ploegen[bewerken | brontekst bewerken]