Meester van Tressa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Meester van Tressa
Madonna van Tressa, circa 1235
Algemene gegevens
Actief  ca. 1215-1240
Plaats Siena
Land Republiek Siena
Werk
Stijl romaans, Byzantijns
Techniek tempera op paneel
Genre altaarstuk
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Meester van Tressa is de noodnaam voor een anonieme Italiaanse kunstschilder die in de periode 1215–1240 in Siena werkzaam was.

Identificatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Amerikaanse kunsthistoricus Edward B. Garrison groepeerde in 1949 rond deze noodnaam vijf dertiende-eeuwse schilderijen uit de omgeving van Siena. Zijn hypothese werd geaccepteerd door latere kunsthistorici. Sindsdien wordt de Meester van Tressa beschouwd als de belangrijkste exponent van de vroege dertiende-eeuwse schilderkunst in Siena. De Paliotto del Salvatore van 1215 is het oudste gedateerde werk van de Siënese school. De stijl van dit antependium is nog romaans, maar heeft wel al enige Byzantijnse invloeden en loopt daarmee vooruit op het werk van de Florentijn Coppo di Marcovaldo, die een synthese maakte van Italiaanse en Byzantijnse tradities.

In het verleden werd ook het Kruisbeeld van Santa Chiara (Pinacoteca nazionale, nr. 597) aan deze meester toegeschreven, maar latere kunsthistorici zagen er het werk in van een andere anonieme meester.

Toegeschreven werken[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Verantwoording[bewerken | brontekst bewerken]

Aanbevolen literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Edward B. Garrison (1949): Italian Romanesque Panel Painting: An Illustrated Index, Florence.
  • Luciano Cateni e.a. (2012): Duccio, Simone, Pietro, Ambrogio e la grande stagione della pittura senese, Betti Editrice