Metaxa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
METAXA 5 *

Metaxa (Grieks: Μεταξά) is een Griekse brandewijn gemaakt van diverse druivenrassen. De gebruikte rassen zijn de Savatiano uit de omgeving van Attica, de Sultaninadruif uit Kreta en de Black Corinth uit het zonnige zuiden van Griekenland.

Van deze druiven wordt in Samos en Lemnos een muskaatwijn gemaakt; deze wijn wordt twee keer gedistilleerd. Daarna moet het destillaat minimaal drie jaar rijpen in handgemaakte eikenhouten vaten. Vervolgens wordt de drank op smaak gebracht door toevoeging van rozenblaadjes, gedestilleerd water en diverse kruiden. Welke kruiden dit zijn, wordt echter zorgvuldig geheimgehouden. Na een lange periode (ongeveer zes maanden) van rust bij een zeer lage temperatuur wordt deze combinatie gefilterd en gebotteld. Het alcoholgehalte bedraagt zeker 38%.

Metaxa 12*

In het algemeen is Metaxa in minimaal vier kwaliteiten verkrijgbaar. De "alledaagse", drie sterren, is minimaal drie jaar oud. Vijf sterren classic (penda) moet minstens vijf jaar gerijpt zijn, zeven sterren (efta) minstens zeven jaar oud en twaalf sterren (dodeka) minstens twaalf jaar. Voor bijzondere gelegenheden is er zelfs een Metaxa van meer dan twintig jaar oud verkrijgbaar, deze heeft het kwaliteitslabel “Private Reserve”.

Al 5000 jaar geleden in het oude Griekenland hadden de mensen het maken van wijn ontdekt, maar het duurde tot 1888 voordat Spyros Metaxa een methode bedacht om de Metaxa, zoals heden ten dage bekend, te kunnen fabriceren.

De productie is anno 2009 in handen van het Franse bedrijf Rémy Cointreau, dat onder andere Cointreau, Rémy Martin, Izarra en Passoã produceert.

Externe link[bewerken]