Modelhelikopter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Speelgoedhelikopter, MJX T-Series T40 met twee rotoren

Een modelhelikopter is een kleine helikopter, die meestal radiografisch wordt bestuurd .

Het vliegen met een modelheli wordt vaak onderschat. Goed leren vliegen vergt heel veel oefenen. Om een beetje te kunnen hoveren zijn toch wel enige dagen nodig. Afhankelijk van de tijd die men in deze hobby steekt, kan het enige jaren duren voordat je op een redelijk niveau kan rondvliegen. De prijzen van de modellen variëren van enkele tientjes voor de zeer eenvoudige tot enkele duizenden euros voor de grotere gecompliceerde modellen. Wie overweegt om serieus het vliegen te leren wordt geadviseerd een gevorderde vlieger of bouwer om raad te vragen. Er zijn in Nederland enkele modelheli-vliegscholen. De meeste zijn commercieel. Let er op dat een vliegschool is erkend door de KNVVL. Tegenwoordig is een simulator een goed hulpmiddel dat de kans op een crash behoorlijk verkleint. Een goede simulator is rond de 200 a 240 euro te koop.

Een modelhelikopter wordt vrijwel altijd bediend met radiografische besturing, vroeger, in de beginperiode van de ontwikkeling van de modelheli waren er ook modellen die met behulp van een kabel worden bestuurd. Een modelhelikopter wordt aangedreven door een elektro- of verbrandingsmotor, meestal met methanol of benzine. Er zijn ook modelheli's aangedreven met een gasturbine. Een elektroheli beschikt over een accu. De modellen van de serieuze modelhelivlieger zijn absoluut geen speelgoed. De modellen varieren in grootte vanaf ca. 1 meter tot wel 3 m rotordiameter.

Speelgoed[bewerken]

Kleine goedkope elektroheli's zijn enorm populair geworden, omdat de accu's de laatste jaren steeds beter zijn geworden. Deze modellen vallen onder de categorie speelgoed.