Molen van Carolus Houben

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Molen(s) van Carolus Houben
Het huidige complex
Basisgegevens
Plaats Munstergeleen
Waterloop GeleenbeekBewerken op Wikidata
Bouwjaar 1797
Verdwenen geen waterrechten meer
Type watermolen
Kenmerken middenslagmolen
Functie oliemolen, korenmolen, zaagmolen
Huidig gebruik  antiekhandel, timmerwerkplaats, kapel
Monumentstatus Rijksmonument
Externe link(s) en afbeelding
Database Verdwenen Molens
De Hollandsche Molen
Gedachteniskapel Karel Houben
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Carolus Houben is een voormalig watermolencomplex op de Geleenbeek te Munstergeleen, gelegen aan Pater Carolus Houbenstraat 8.

Het betrof een dubbelmolen van het middenslagtype. Op de linkeroever stond een korenmolen en op de rechteroever een oliemolen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste schriftelijke vermelding van de molen is van 1287, toen de molen aan de Abdij van Val-Dieu werd verkocht. In 1291 zou de tweede molen zijn gebouwd. Beide molens werden verpacht. Gedurende de 19e eeuw kregen beide molens verschillende eigenaren: de families Houben en Welters. De huidige gebouwen zouden uit 1797 stammen, dus nadat de abdij door de Fransen was opgeheven. Dit gaf weleens problemen aangaande de toevoer en het gebruik van het water. In 1891 werd ook toegestaan om de oliemolen als korenmolen in te richten. In 1894 kwamen beide molens weer aan één bezitter: Welters. Beide molens hadden een onderslagrad, maar dat van de molen op de rechteroever werd toen door een middenslagrad vervangen.

In 1914 werd het olieslaggedeelte verwijderd en kwam er een houtzagerij. In 1939 werd een turbine en een nieuwe maalinrichting geplaatst. De waterraderen werden verwijderd. Begin jaren 50 van de 20e eeuw werd het korenmolengedeelte stilgelegd en in 1967 stopte ook de houtzagerij. De waterrechten werden in 1974 aan het waterschap verkocht. Sindsdien was er geen watermolenbedrijf meer. Uiteindelijk kwam er een antiekzaak en een timmerwerkplaats in de molen.

Tot het complex behoort ook het geboortehuis van de in 1821 geboren en in 1988 zalig verklaarde Karel Houben. Een schuur tegenover de molen is als gedachteniskapel ingericht: de Pater Karelkapel.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige olie- en houtzaagmolen bevat nog een groot deel van het oude molenwerk. De lage gebouwen, zoals het woonhuis, zijn gewit en hebben deels nog vakwerkbouw.

Direct aansluitend aan het complex ligt de Karelhoeve (Pater Carolus Houbenstraat 6), een gesloten hoeve uit de 18e eeuw, deels met vakwerk.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Molen van Carolus Houben van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.