Museum voor muziekinstrumenten (Peer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Museum voor muziekinstrumenten
Locatie Peer
Coördinaten 51° 8′ NB, 5° 27′ OL
Type muziekinstrumentenmuseum
Thema muziekinstrument
Sluiting 2014
Detailkaart
Museum voor muziekinstrumenten (België)
Museum voor muziekinstrumenten
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Museum voor muziekinstrumenten was een museum in de Belgische stad Peer. Jaarlijks kende het circa duizend bezoekers. In 2014 werd de subsidie van de gemeente stopgezet, waardoor de deuren noodgedwongen werden gesloten.[1]

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum was een initiatief van Musica (impulscentrum voor muziek) en Toerisme Peer.[2] Het herbergde een collectie oude muziekinstrumenten uit de middeleeuwen, renaissance en barok. Daarbij werd ook aandacht geschonken aan volksmuziek en aan oosterse muziek. Met behulp van een audiogids werd uitleg gegeven en konden muziekfragmenten worden beluisterd.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum was gevestigd aan Scherpesteenstraat 2, op de zolder van de voormalige herberg "Bij de Kuyper" of "De Scherpe Steen", welke reeds in 1610 werd vermeld. Deze herberg staat op de hoek Scherpesteenstraat/Nieuwstraat. De naam Scherpe Steen is afkomstig van de kalkstenen zwerfkei die op de hoek was geplaatst en diende als schampsteen. De naam: Bij de Kuyper verwijst naar de kuiperij, die hier van 1860-1946 in bedrijf was. Het gebouw stamt voornamelijk uit de 19e eeuw, en werd in 1982 gerestaureerd. Het is een vakwerkhuis met bakstenen vullingen en het is met zijn omgeving geklasseerd als beschermd dorpsgezicht.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]