NRC Haagse Zaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
NRC Haagse Zalen
Host(s) Lamyae Aharouay
Taal Nederlands
Updates Wekelijks, op zaterdagochtend
Duur gem. 1 uur
Begin 17 februari 2017
Genre Nieuws en politiek
Producent NRC Media
Website https://www.nrc.nl/podcast/haagse-zaken/
Portaal  Portaalicoon   Media

Haagse Zaken is een wekelijkse politieke podcast van NRC. De podcast werd tot 2023 gehost door NRC-journalist Lamyea Aharouay. Presentatie is anno 2024 in handen van politiek redacteur Guus Valk.

Elke week zijn wisselende NRC-redacteuren en journalisten te gast om samen uiteenlopende actualiteiten, dossiers, politici en partijen te bespreken en beschouwen.[1] Afleveringen zijn gemiddeld 50 tot 60 minuten en komen elke zaterdagochtend online (behalve in het reces).

Anno 2022 heeft de podcast in totaal meer dan 9 miljoen downloads bereikt.[2]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 nam Lamyae Aharouay, op dat moment redacteur bij BNR en columnist bij NRC, het initiatief voor de eerste politieke podcast in Nederland.[2] Voor de podcast besloot Aharouay om in samenwerking met de Haagse redactie van NRC in de weken voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 om een serie profilerende gesprekken te publiceren over de lijsttrekkers van alle partijen.

Aharouay kwam op het idee voor de podcast toen zijn in 2016 in New York was in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en merkte dat de politieke podcast er een volwassen genre was, vaak met duiders uit de journalistiek.[3]

Na het eerste seizoen waarin Aharouay alles rond de podcast zelf had gedaan, kreeg de podcast een producent.[4] Redactie en productie zijn nu in handen van Iris Verhulsdonk en Ignace Schoot. Montage wordt gedaan door Pieter Bakker.[5]

Begin 2023 stopte Aharouay ook als host van Haagse Zaken om zich volledig te richten op parlementaire verslaggeving.[6] Ze werd opgevolgd door Guus Valk die eerder werkzaam was voor NRC als correspondent in de VS en Israël en Palestina en als chef van de Haagse redactie.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De podcast heeft verschillende formats. Zo gebruikt men "uitlegaflevering" waarin een onderwerp zoals bijvoorbeeld de stikstofwet volledig in worden uitgelegd door de journalisten die zich daar dagelijks in verdiepen.[4] Een ander format is een aflevering waarin een politieke partij van A tot Z wordt besproken. Ook zijn er duidingsafleveringen over de actualiteit.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]