Nicholas Lyndhurst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nicholas Lyndhurst
Nicholas Lyndhurst (2011)
Algemene informatie
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Nicholas Lyndhurst (Emsworth, Hampshire, Engeland, 20 april 1961) is een Engels acteur. Jarenlang speelde hij de rol van Rodney Trotter in de comedyserie Only Fools and Horses, en werd bekend als Ashley in The Two of Us in Nederland beter bekend als Vrienden voor het Leven. Hij speelde Gary Sparrow in Goodnight Sweetheart. Sinds 2007 is hij te zien als Jimmy Venables in de comedyserie After You've Gone, in Nederland uitgezonden door Comedy Central.

Lyndhurst debuteerde in 1973 met een bijrolletje in het historisch drama Bequest to the Nation. Ook is hij te zien in commercials en in het theater.

Sinds oktober 2023 speelt hij de rol van Alan Cornwall in de reboot van de comedy serie Frasier.

Privé-leven[bewerken | brontekst bewerken]

Lyndhurst is geboren uit een affaire die zijn moeder had met een getrouwde man. Hij gaf in het verleden toe erg bang te zijn om te trouwen, aangezien zijn vader zijn moeder slecht behandelde. Op 1 september 1999 gaf hij toch zijn ja-woord aan Lucy Smith. Uit het huwelijk werd één zoon, Archie, geboren in 2000. Archie overleed aan de gevolgen van acute lymfatische leukemie in 2020.

Hij leidt een teruggetrokken bestaan in Sussex; hij bezoekt nooit feestjes of andere showbizz-gebeurtenissen. Hij houdt zich liever bezig met diepzeeduiken, surfen en vliegtuigen. Lyndhurst is een gepassioneerd imker.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]