Nieuw-Zeelands rugbyteam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nieuw-Zeeland
Vlag van Nieuw-Zeeland
Bijnaam The all blacks
Wereldranglijst 1ste
Associatie NZRU
Bondscoach Steve Hansen
Meeste interlands Richie McCaw (116)
Topscorer Daniel Carter (1385)
Wedstrijden
Eerste interland
Vlag van Australië Australië 3 - 22 Nieuw-Zeeland Vlag van Nieuw-Zeeland
(15 augustus 1903)
Grootste overwinning
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland 145 - 17 Japan Vlag van Japan
(4 juni 1995)
Grootste nederlaag
Vlag van Australië Australië 28 - 7 Nieuw-Zeeland Vlag van Nieuw-Zeeland
(28 augustus 1999)
Wereldkampioenschap
Optredens 7 (eerste keer: 1987)
Beste resultaat Winnaar (1987, 2011)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Nieuw-Zeelands rugbyteam is een team van rugbyers dat Nieuw-Zeeland vertegenwoordigt in internationale wedstrijden. Het team staat bekend onder hun bijnaam All Blacks die ze hebben gekregen omdat ze altijd met een geheel zwart tenue spelen.

Rugby is de nationale sport van Nieuw-Zeeland en het nationale team wordt door velen beschouwd als het beste rugbyteam ter wereld. Dit is vooral gebaseerd op het feit dat Nieuw-Zeeland tegen elk land vaker won dan verloor. Desondanks hebben ze het wereldkampioenschap rugby nog maar twee van de zeven keer kunnen winnen, beide keren in eigen land (1987 en 2011). Ze spelen jaarlijks tegen Australië en Zuid-Afrika in de Tri Nations Series. Tien van de zestien edities tot en met 2011 werden gewonnen.

Geschiedenis[bewerken]

Het Nieuw-Zeelands rugbyteam tijdens hun tournee door Europa in 1905.

De eerste internationale wedstrijd van de All Blacks was in 1893 tegen een team van rugbyspelers uit de Australische provincie Nieuw-Zuid-Wales. De eerste officieel erkende interland was op 15 augustus 1903 in Sydney. Nieuw-Zeeland won met 22-3 van Australië. Een jaar later, op 13 augustus 1904, speelde Nieuw-Zeeland zijn eerste thuiswedstrijd: de Britse Eilanden kwamen op bezoek in Wellington. Deze wedstrijd eindigde in een 9-3-overwinning voor Nieuw-Zeeland. Eind 1905 werd de eerste tournee gehouden door de All Blacks. In Europa speelden ze achtereenvolgens tegen Schotland, Ierland, Engeland, Wales en Frankrijk. Alleen de wedstrijd tegen Wales werd verloren. Dit is de enige verliespartij van 14 wedstrijden die Nieuw-Zeeland speelde in de jaren 1900-1909.

In de jaren hierna bleef Nieuw-Zeeland veel wedstrijden winnen. Alleen Zuid-Afrika wist regelmatig te winnen van de All Blacks.

Het eerste wereldkampioenschap rugby werd in 1987 georganiseerd door Australië en Nieuw-Zeeland. De All Blacks wonnen de wedstrijden voor de groepsfase met overtuigende cijfers. Ook de kwart en halve finale werden met ruime cijfers gewonnen. In de finale trof Nieuw-Zeeland Frankrijk. De finale werd voor 46.000 toeschouwers gespeeld in Eden Park in Auckland. Ook nu was Nieuw-Zeeland een klasse apart en won de finale met 29-9, waarmee ze de eerste wereldkampioen rugby werden. In deze zes wedstrijden wist Nieuw-Zeeland alles te winnen met een totale doelsaldo van 298-52.

Ondanks dat ze bij de volgende wereldkampioenschappen telkens favoriet waren, bleef het jaren lang bij deze ene titel. Hieraan kwam pas een eind bij het wereldkampioenschap 2011, dat wederom gehouden werd in Nieuw-Zeeland. Ook dit keer ging de finale tegen Frankrijk, ditmaal eindigde de wedstrijd in 8-7.

Tenue[bewerken]

Het shirt van de All Blacks.

Het Nieuw-Zeelands rugbyteam speelt geheel in het zwart. Op het shirt staan twee zilveren logo's, van de sponsor adidas en van de nationale rugbybond in de vorm van een varen.

In 1884 werd nog een donkerblauw shirt gebruikt, met een gouden varen. In 1893 schreef de nationale rugbybond een zwart shirt voor met een zilveren varen. In deze jaren werd er regelmatig een witte broek gedragen. Vanaf 1901 verschenen de Nieuw-Zeelandse rugbyspelers geheel in het zwart. Tijdens hun eerste tournee door Europa in 1905 speelden ze dus met een zwarte shirt, zwarte broek en zwarte kousen. Vanwege dit opvallende outfit werden ze in Engeland de All Blacks genoemd. Sindsdien wordt deze bijnaam veel gebruikt en is het tenue, op details na, niet meer veranderd.

Vanwege het herkenbare tenue, dat wereldwijd bekend is, kan de Nieuw-Zeelandse rugbybond veel geld vragen aan de sponsor. De huidige sponsor is sportkledingfabrikant adidas. Om hun logo op het shirt te mogen zetten, tekende adidas in 2002 een contract waarmee ze $200 miljoen betalen over 9 jaar. Als tegenprestatie moeten de All Blacks 75% van zijn wedstrijden winnen.

Haka[bewerken]

De rugbyspelers voeren de haka op voor de wedstrijd tegen Frankrijk.
1rightarrow blue.svg Zie Haka voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voor elke wedstrijd voeren de rugbyspelers een dans uit. Dit is een traditionele dans uit de Maoricultuur en wordt de Haka genoemd.

Stadions[bewerken]

Het Nieuw-Zeelands rugbyteam heeft geen eigen stadion, maar speelt zijn wedstrijden in verschillende stadions over het land verspreid. De meest gebruikte stadions zijn Eden Park en North Harbour Stadium in Auckland, Waikato Stadium in Hamilton, Westpac Stadium in Wellington, AMI Stadium in Christchurch en Carisbrook in Dunedin.

Wereldkampioenschappen[bewerken]

Nieuw-Zeeland heeft aan elk wereldkampioenschap deelgenomen. Ze organiseerden het toernooi in 1987 en werden in dat jaar ook kampioen. Nadat ze in de eerste vijf edities elke keer de halve finale bereikt hebben, verloren ze in 2007 in de kwartfinale van gastland Frankrijk.

Externe link[bewerken]