Overleg:AMHC FIT

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 7 jaar geleden door RonnieV in het onderwerp Exacte naam

Overleg: over de vermelding van AMHC FIT omdat wat er nu staat wel erg summier, soms niet actueel en zelfs verkeerd. Zo kan het natuurlijk niet dat de naam van FIT verkeerd gespeld staat. FIT is de afkorting van: "Ferme Inspanning Triumpheert" En dus niet "Triompheert" Wat de geschiedenis kan er wel wat meer bij, bijvoorbeeld de tekst van de website, die ik hierbij nog wat aanvul.'Cursief gedrukte tekst

" De club is opgericht in 1928 in de Watergraafsmeer in een tijd dat er nog niet zoveel hockeyclubs bestonden in Amsterdam. Het was een echte familieclub met leden uit de binnenstad van Amsterdam. Door de leegloop van de club (o.a. naar Hurley) werd er niet meer actief gehockeyd. De club bleef wel op papier bestaan. In 1938 werd vanuit de personeelsvereniging van de Shell (A.S.V Shell) een hockeyafdeling opgericht. De hockeybond stond echter geen lidmaatschap toe aan algemene personeelsverenigingen en verlangde dat een zelfstandige vereniging met eigen statuten zou worden opgericht.

Omdat destijds nog koninklijke goedkeuring was vereist voor de oprichting van een verenging en dit de nodige tijd zou gaan nemen, werd gekeken of men bestaande statuten van een niet meer actieve vereniging kon overnemen. Bij Shell wist men van het bestaan van de ‘papieren’ hockeyclub FIT, opgericht in 1928. Toen werd besloten deze club nieuw leven in te blazen. De bond ging akkoord en FIT viel onder de paraplu en reglementen van Shell, de A.S.V. ‘S.H.E.L.L.” Fit speelde dan ook op het Shell sportpark aan de Valentijnkade in Amsterdam –Oost. In de oorlog kreeg FIT toeloop van Joodse leden die bij andere clubs minder welkom waren. FIT was als club van de SHELL (Engels-Nederlands bedrijf) immers neutraal en onverdacht. Gedurende de oorlog bleef de club via de SHELL voorzien voorraden al moest de brandstof voor de grasmaaier 's nachts heimelijk per roeiboot van het Shell-laboratorium in Noord naar de Valentijnkade worden gebracht.

FIT was na de oorlog "een vreemde eend in de bijt" omdat de leden enerzijds niet voldeden aan het toen nog wel enigzins elitaire profiel van de hockeysport maar de club anderzijds beschikte over een luxueuze SHELL-acomodatie. Zo had het clubhuis (gedeeld met voetbal, honkbal, tennis en zeilen) obers (Meneer Wals, Cor en Roel) achter de bar en 3 biljarts. Opvallend was dat in het clubhuis de kicksen moesten worden uitgetrokken, hetgeen door leden en bezoekers als hinderlijk werd ervaren, vooral bij toernooien. In die jaren kende de club een levendige feest-cultuur, waaraan de zij de bijnaam "Feesten Is Troef" ontleende. Legendarisch in die tijd waren ook de hockeykampen voor de jeugdleden, veelal naar Wolkenland. Omdat in de loop der tijd FIT steeds meer leden van buiten (geen SHELL medewerkers) trok, begon begon Fit zich eind jaren '70 langzaam los te maken van Shell.

In 1980 verhuisde de club naar sportpark Kadoelen in Amsterdam Noord. Aanvankelijk bleef het vooral een Watergraafsmeerse club in Noord, maar een toenemend aantal jeugdleden uit Noord en Landsmeer zorgde meer en meer voor een stevige lokale basis. Al in 1987 beschikt Fit over een kunstgrasveld, iets wat in die tijd vrij bijzonder was, zeker voor een club van de toenmalige omvang. In de hoogtijdagen waren de familietoernooien bekend en geliefd onder alle leden. Er deden vaak zo’n 40 teams mee.

In 2001 is het zandveld voorzien van een nieuwe bovenlaag. In 2006 is een semi-waterveld aangelegd en in 2014 is het koegrasveld ingeruild voor een waterveld. In 2015 werd het resterende zandingestrooide kunstgrasveld een tweede waterveld. Voorts werd een naburig voetbalveld ook voorzien van kunstgras zodat er ook op gehockeyd kan worden.Op dit moment heeft FIT een eigen clubhuis en vier kunstgrasvelden.

Sinds 2010 is er weer een stijgende lijn merkbaar bij FIT. Op 30 september 2011 werd het vernieuwde clubhuis. Samen met de komst van Sport BSO De Vuurbeker als locatie voor naschoolse opvang, begint voor FIT een nieuw tijdperk, waarin leden met vernieuwd elan samen werken aan de ontwikkeling van de club. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 2001:980:2c9d:1:f482:75d4:2179:7eb0 (overleg · bijdragen) 19 jul 2016 22:59‎

Het staat u vrij niet-kloppende informatie te verbeteren en ontbrekende toe te voegen. Ik wil daarbij opmerken dat sommige van het hierboven gemelde geen encyclopedische waarde heeft en dus niet geschikt is voor Wikipedia. Succes! Magere Hein (overleg) 20 jul 2016 09:43 (CEST)Reageren
Daarnaast valt de tekst die op een website staat onder het auteursrecht, tenzij nadrukkelijk is aangegeven dat dat in dit geval niet zou spelen. Als u deze tekst integraal of slechts beperkt bewerkt toevoegt aan het artikel, zal uw bijdrage ongedaan gemaakt worden.
Bedenk goed wat in een encyclopedische weergave van de club past binnen Wikipedia en wat beter thuis zou horen op de site van de vereniging. Zo passen in ieder geval de namen van de obers niet binnen Wikipedia, zij zijn nauw verwant met de geschiedenis van de vereniging, maar niet daarbuiten. Ook een tekst als 'Op dit moment' zien we liever niet. De gedachte daarachter is dat het niet evident is dat het artikel steeds wordt bijgewerkt. Als een lezer over vijf (of twintig) jaar dit artikel leest, dan bedenkt hij zich niet dat 'op dit moment' op augustus 2016 slaat.
Maar bovenal, voelt u zich vrij om fouten in Wikipedia-artikelen te verbeteren en waar mogelijk om informatie aan te vullen. Mocht dat te veel of op een minder gepaste wijze gebeuren, dan zal dat u, hopelijk vriendelijk, uitgelegd worden en helpen wij u graag om het alsnog beter te doen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 20 jul 2016 10:25 (CEST)Reageren

Exacte naam[brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de kleine wijziging in de naam vandaag, heb ik even verder gekeken. Dat was voor mij reden om deze vereniging zelf om een reactie te vragen, wat ik als volgt gedaan heb:

In het artikel over uw vereniging op Wikipedia (link1) heeft iemand de naam veranderd van 'Ferme Inspanning Triompheert' naar 'Ferme Inspanning Triumpheert'. Dergelijke kleine wijzigingen vallen soms ook op, en ze zaaien enige verwarring. Het ongedaan maken van de wijziging ligt voor de hand, maar in dit geval speelt er iets bijzonders.
Op (link2) schrijft uw vereniging 'Amsterdamse Mixed Hockey Club - Ferme Inspanning Triompheert'.
Ga ik kijken bij de Kamer van Koophandel, de plaats waar de officiële naam geregistreerd hoort te staan, dan vind ik daar 'Amsterdamsche Mixed-Hockey Club Ferme Inspanning Triumpheert (F.I.T.)'. (link3)

Naast het verschil van de 'O' of de 'U' in triumpheert (de 'ph' is wel gebleven), is ook de 'ch' uit 'Amsterdamsche' verdwenen en is het streepje verplaatst.

Vooralsnog beschouwen wij de Kamer van Koophandel als leidend, maar hopelijk kunt u wat meer duidelijkheid geven in deze materie.

Link1 : [1]
Link2 : [2]
Link3 : [3]

Ik hoop dat de vereniging snel duidelijkheid kan geven in deze, zodat we -tot de volgende naamswijziging- weer even bij zijn. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 14 dec 2016 11:06 (CET)Reageren