Overleg:Actium

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik zet vraagtekens bij de huidige naam voor Actium die (La) Punta zou zijn. Mogelijk is dit de niet (meer) gangbare Latijnse naam voor het Actium schiereiland. Wat ook mogelijk zou kunnen is dat die naam wat te maken heeft met het aan de westkust van het schiereiland gelegen (zoutwater?) meer "Limni Saltini" ook wel "Salton Pounda" genoemd.

Eigenlijk kan ik nergens een betrouwbare bron vinden waaruit blijkt dat Actium vandaag de dag (ook veelvuldig) (La) Punta wordt genoemd. De moderne naam voor Actium die ik steeds tegenkom is "Aktio" of "Aktion". (met en zonder de letter "n" aan het einde)

Precies op de plek waar Marcus Antonius ten tijde van de zeeslag zijn kamp had opgeslagen bevind zich heden ten dage de luchthaven van Preveza die (in the Engels) de naam "Aktio(n) Airport" draagt. Sinds 2002 is dit vliegveld met de stad Preveza verbonden door een tunnel die onder de monding van de Ambracische Golf (wordt ook de "straat van Preveza" genoemd) is aangelegd. In de ask.com online encyclopedie kan worden gelezen dat deze ruim 1,5 km lange tunnel de naam Aktio Preveza Tunnel heeft gekregen. In die online encyclopedie wordt (de punt - La Punta?) van het schiereiland Actium "Cape of Aktio" genoemd.

Al met al ben ik zo vrij geweest om de huidige naam voor Actium te veranderen in Aktio, ook ter voorbereiding voor een nog te schrijven artikel over het huidige Aktio (of Aktion) Of kan het huidige artikel, net zoals in het ask.com artikel over Actium, verder worden uitgebreid met informatie over het moderne Aktio? -- Emeg

(La) Punta is de middeleeuwse naam voor Actium[brontekst bewerken]

Volgens het Duitstalige Wikipedia artikel is "Punta" de middeleeuwse naam voor het schiereiland waar zich tegenwoordig de luchthaven Aktio Airport bevind. Zie: http://de.wikipedia.org/wiki/Actium

Ligging dorp Actium[brontekst bewerken]

Volgens de kaart van de slag bij Actium lag de nederzetting Actium op de punt van het schiereiland op zo'n 1100 meter afstand van het huidige tegenoverliggende Preveza. Het schiereiland zelf (ik ben daar meerdere keren geweest) is juist erg vlak waardoor de aanleg van de luchthaven (waarvan de landingsbaan dwars over het schiereiland is aangelegd) gemakkelijk kon worden aangelegd. Zie ook de betrouwbare bron Google Earth, deze laat zien dat het voorgebergte, dat het einde van het schiereiland markeert, pas zo'n 5 kilometer ten zuiden van het antieke nederzetting Actium begint. -- Emeg– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.53.144.81 (overleg · bijdragen)