Overleg:Aggregatietoestand

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 6 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Quark-gluon plasma[brontekst bewerken]

Ik heb de vermelding tussen haakjes '(vermoedelijk)' achter Quark-gluonplasma in het lijstje verwijderd, een aanvulling en bronnen van de laatste twee dagen toegevoegd. Dat eerste was volgens mijn instinct sowieso toch een foutieve vertaling van '(theorized)' wat er volgens mij op wees dat ze sinds de oerknal niet meer voorgekomen is (nu dus "was"). >>Hoofddiscussie: Overleg:Quark-gluonplasma

Sublimeren[brontekst bewerken]

sublimeren voor zowel het verdampen als het condenseren tussen vaste stof en gas vind ik een beetje raar. Ik kan het op het net niet helemaal terugvinden, alleen voor het verdampen van een vaste stof. Maar ik heb ook geen beter alternatief. Evanherk 09:22 9 mrt 2003 (CET)

zou het condenseren zijn? Hooft 09:29 9 mrt 2003 (CET)

Reactie op de verbeteringen van Gebruiker:152.1.193.141
Hallo
Ik heb met genoegen je aanvullingen en verbeteringen bij Aggregatietoestand gelezen.

Zo was ik me ervan bewust dat een goede definitie van aggregatietoestand ontbrak. Ik dacht, als er een paar bekende voorbeelden bij staan (gas, vloeistof, vast), dan zullen lezers in elk geval wel min of meer begrijpen wat een aggregatietoestand is, ook zonder scherpe definitie.
Terecht merk je op dat nog niet zo eenvoudig is een definitie te geven, maar je noemt wel een heel belangrijk kenmerk. Op w:en:Phase (matter) vond ik de bijdrage

"Equivalently, two states of a system are in the same phase if they can be transformed into each other without abrupt changes in any of their thermodynamic properties"

en een wat technisch verhaal over 'free energy'.

  • Daar werd overigens ook verklaard waarom heel verschillende stoffen toch een vergelijkbaar gedrag kunnen vertonen, wat we als aggregatietoestand kunnen beschouwen. (bijvoorbeeld: ijzer, ijs, en silly putty kunnen we herkennen als 'vaste stof').
  • En de opmerking dan je pas van fase kunt spreken als je genoeg deeltjes hebt (bijvoorbeeld een mol, ruim 1023).
  • de Duitse wikipedia noemt 'vacuum' (vrije weglengte > ruimte binnen het systeem). Daar is wat voor te zeggen (het is een toestand, die duidelijk verschilt van andere aggregatietoestanden) en ook wat tegen (je hebt geen fasenevenwicht of fasenovergang met vacuum).

Een tijdje terug ontdekte ik dat Fase een redirect is naar 'aggregatietoestand' en daar was ik eigenlijk niet zo blij mee. In het spraakgebruik worden ze vaak als synoniem gebruikt, maar vaste stof is een aggregatietoestand, die meerdere fasen kan hebben. Ik was toen van plan van 'fase' een apart artikel te maken, maar ben daar (nog) niet toe gekomen. (Opm. volgens 'aggregatietoestand' zijn er 7 fasen van ijs, volgens fasenleer zijn het er tenminste 9). Ik heb ooit een goed cijfer gehaald voor fasenleer, dus daar zou ik me nog wat van moeten herinneren. Zo zou de 'kritische temperatuur' hier aangestipt kunnen worden, waarboven er geen vloeistof-gas overgang meer is; en het tripelpunt, waar vaste stof, vloeistof en gas met elkaar in evenwicht zijn. Vandaar een uitstapje naar waarom een brandstoftank voor waterstof zoveel sterker moet zijn dan eentje voor LPG (waterstof is bij kamertemperatuur niet tot vloeistof samen te persen, LPG wel); en waarom je, als je in de winter gaat kamperen, je beter op een propaanbrander kunt koken dan op een butagasbrander (butaan is vloeibaar bij atmosferische druk bij temperaturen beneden 0° C).

Bij één verbetering van jou heb ik een kanttekening.
Er stond

Een vaste stof wordt gekenmerkt door bindingen tussen de moleculen van de stof die heel lang blijven bestaan

daarin heb je moleculen veranderd in atomen. Dat is terecht veranderd als je kijkt naar zouten, als NaCl. Maar voor andere verbindingen, bijvoorbeeld water, gaat het vooral om de krachten tussen moleculen en zijn de bindingen tussen atomen (in een molecuul) niet van belang. Ik weet nog niet hoe dat zo geformuleerd kan worden, dat zowel een stof als NaCl als H2O wordt afgedekt, zonder dat het warrig wordt. --Misschien zou de uitleg eerst moeten spreken over deeltjes, en dat later uitsplitsen voor diverse situaties.

Het woord binding kan hier beter vermeden worden, wat dat suggereert een chemische binding. Groeten, Johan Lont 1 sep 2004 09:53 (CEST)Reageren


Dank je Johan,

Ik heb bewust geprobeerd de 'moleculen' te vermijden omdat lang niet alle vaste stoffen een moleculaire structuur hebben. Het begrip fase is juist voor de beschrijving van de niet-moleculaire stoffen van groot (vervangend) belang. (Ik heb dat ooit ook onder 'zuivere chemische stof' gepoogd duidelijk te maken). Ik ben evenmin gelukkig met 'aggregatietoestand' als alter ego voor fase. Misschien kunnen we dat inderdaad maar beter splitsen. Ik ben het ook met je eens dat 'bindingen' ongelukkig is, wellicht is 'wisselwerkingen' beter? Daar valt van der Waals ook onder m.i.

Sorry voor het niet inloggen Jcwf

Sublimeren[brontekst bewerken]

Hallo,

Voor sublimeren van vaste stof naar gasvormig, wordt ook de term 'vervluchtigen' gebruikt.

vr. gr. Pierre

(of rijpen) bewerk plaatje even ik weet niet hoe dat moet xD

groet melvin.

Sublimeren[brontekst bewerken]

De juiste term voor van Gas naar Vaste Stof gaan, is rijpen.

Groet, Zandramas

faseleer, fase (stof) en Aggregatietoestand[brontekst bewerken]

Het is mij niet helemaal duidelijk wat nu precies het verschil / het verband is tussen deze drie artikelen. Volgens mij staat er behoorlijk wat dubbele info op. Ik heb uit arren moeden waaar een samenvoegsjabloon op fase (stof) en faseleer gegooid, als we die bijelkaar gooien, wordt het misschien zonder teveel gedoe een samenhangend geheel, met aggregatietoestand als een bepaald soort "fase". Als ik als een olifant in de porseleinkast ben gestapt, haal de sjablonen dan gerust weg. Paul B 15 dec 2006 23:19 (CET)Reageren

Aquarium[brontekst bewerken]

Sinds wanneer is aquarium een aggregatietoestand? --Chæmera 13 mrt 2007 17:37 (CET)Reageren

Sinds 5 maart. Haha.
Nee, even serieus. Dat is er op 5 maart 2007 om 15:06 opgezet vanaf IP-adres 80.126.45.232, maar dat is natuurlijk onzin. Ik heb het teruggedraaid. Als je zoiets ziet, kun je op "geschiedenis" klikken om uit te zoeken wanneer en hoe die informatie erop is gekomen. Eventueel kun je dat dan zelf terugdraaien en eventueel een melding doen op de overlegpagina van degene die het erop gezet heeft.
Voor meer informatie, zie Help:Vandalismebestrijding. Johan Lont 13 mrt 2007 17:55 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Aggregatietoestand. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 5 aug 2017 18:24 (CEST)Reageren