Overleg:Albert Gerbens Koops Dekker

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Gouwenaar in het onderwerp Selectief winkelen

Selectief winkelen[brontekst bewerken]

Een globale check op het gebruik van het werk van De Jong levert op dat er voor de paragraaf "Tweede Wereldoorlog" nogal selectief gewinkeld is in dit werk.

Bij wijze van voorbeeld: in het artikel stond een passage (voordat ik deze paragraaf verwijderde), die grotendeels letterlijk is overgenomen van De Jong :

Koops Dekker stond van mei tot juni 1943 een aantal maanden in contact met een NEFIS-party, die begin mei in een baai aan de zuidkust van Oost-Java was geland. Die party had een zender bij zich, waarmee Koops Dekker en na zijn arrestatie anderen tot midden 1944 een verbinding met Australië konden onderhouden, waardoor ook bepaalde luchtbombardementen konden worden aangevraagd.

Weliswaar wordt met een noot de bron (De Jong deel 11-b 1985:450/451) vermeld, maar niet is aangegeven wat er letterlijk is overgenomen. De originele tekst van De Jong luidt:

Uitzonderlijk was wèl dat Koops Dekker van mei—juni '43 af een aantal maanden in contact zou hebben gestaan met een Nefis-party die begin mei in een baai aan de zuidkust van Oost-Java was geland. Die party had een zender bij zich en Koops Dekker heeft na de oorlog beweerd dat met die zender tot midden '44 een verbinding met Australië is onderhouden, waardoor ook bepaalde luchtbombardementen konden worden aangevraagd ......

In dit geval is er nmm ook nog eens sprake van een zeer onvolledige vorm van citeren, nl. door essentiële zaken weg te laten. In het artikel op Wikipedia wordt dit gegeven als een stellig feit geponeerd, terwijl De Jong niet voor niets begint met "Uitzonderlijk was wèl" en verderop de formuleringen gebruikt "zou hebben gestaan" en Koops Dekker beweert. Want de 'geciteerde' zin was niet af. De Jong vervolgt nl. met

— de gegevens van de Nefis zijn met die beweringen in strijd: zij maken het nl. praktisch zeker dat de zender, waarvan in Australië een enkel bericht was opgevangen, omstreeks september '43 in Japanse handen is gevallen en dat de Japanners geprobeerd hebben om er een Spiel mee op te zetten; hij is na 24 december '43 in Australië niet meer gehoord.

Door te suggereren dat de passage in het Wikipedia-artikel in lijn is met het werk van De Jong wordt de lezer op het verkeerde been gezet. De Jong betwijfelt immers of de beweringen van Koops Dekker wel kunnen kloppen. Ik heb deze paragraaf om bovenstaande reden verwijderd. Gouwenaar (overleg) 13 apr 2013 20:12 (CEST)Reageren