Overleg:Alexander Dubček

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Er staat dat in 1948 de communisten de verkiezingen wonnen in Tsjechoslowakije. Dat was ongetwijfeld in 1946 zo, maar hadden ze in 1948 niet de macht gegrepen na het opstappen van de niet-communisten in de regering? Ik geloof niet dat er toen sprake was van verkiezingen.
Kriske 19 mei 2004 14:11 (CEST)Reageren

In 1948 waren er ook verkiezingen. http://www.libri.cz/databaze/dejiny/text/t100.html

30. května
V atmosféře silného politického tlaku se konaly volby do Národního shromáždění; opoziční kandidáti nebyli připuštěni a voličům byla předložena jednotná kandidátka, na níž měli komunisté zajištěno 70 % ze všech mandátů. Jednotná kandidátka získala 89,3 % hlasů. Parlamentní volby proběhly v rozporu s principy demokratických voleb.

snelle vertaling:
30 mei
In de atmosfeer van sterke politieke druk werden er verkiezingen voor het parlement gehouden; oppositie kandidaten waren niet toegestaan, en de kiezers hadden de keuze uit één kandidaatstelling, waarvan 70% kommunistisch was. Die kandidaatstelling kreeg 89,3 % van de stemmen. De parlementaire verkiezingen verliepen tegen het principe van democratische verkiezingen.
Oftewel: Er waren wel verkiezingen in 1948, maar die waren een farce. Kennelijk hadden de kommunisten al de macht om de verkiezingen op deze manier te organiseren.
--Taka 19 mei 2004 15:10 (CEST)Reageren


Er waren dus inderdaad verkiezingen. Sorry voor mijn opmerking dus. Ik ben trouwens onder de indruk van je kennis van het Tsjechisch, of heeft iemand anders de vertaling gemaakt?
Kriske 19 mei 2004 15:40 (CEST)Reageren

De overlegpagina is toch om vragen te stellen en te overleggen. Geen excuses nodig daarvoor hoor! Mijn Tsjechisch is redelijk vloeiend, dank je. --Taka 19 mei 2004 15:47 (CEST)Reageren

Ik heb ondertussen wat meer onderzoek gedaan. Er waren verkiezingen in mei 1948, maar toen hadden de communisten de macht al in handen. Toen in het begin van dat jaar (februari) de niet-communisten in de regering opstapten na het ontslag van 8 niet-communistische politie-officieren, benoemden de communisten gewoon partijgenoten of sympathizanten in hun plaats. Deze gebeurtenis noemden de communisten later 'februari van de overwinning' (Vitezny unor), maar wordt door niet-communisten ook wel gewoon de communistische staatsgreep genoemd.
Kriske 17 jun 2004 09:37 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Alexander Dubček. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 1 nov 2019 03:10 (CET)Reageren