Overleg:Apparentering

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Een zeer goede pagina, alleen twee kleine fouten, het is eigenlijk nog een klein beetje ingewikkelder:

1) De apparenteringsdrempel is voor de Kamer 33% van de kiesdeler in minstens één kieskring. (Geen enkele partij die door deze kiesdrempel uitgesloten wordt, zou anderszins globaal een zetel halen.) (Voor het Waals Parlement en voor de provincieraden is de drempel 66%)

(Was de apparenteringsdrempel 66% dan kon PP geen zetel halen met slechts stemmen voor 56% van de kiesdeler in BHV en 25% in Nijvel)

2) Voor de terugrekening van de provinciaal behaalde zetels naar de kieskringen worden niet de absolute stemcijfers gedeeld door het aantal reeds behaalde zetels +1 enz... maar wel de quotiënten die eerder al werden gebruikt voor de rechtstreekse verdeling en voor de apparenteringsdrempel: het gaat om breuken kleiner dan 1. Die vergetelheid viel niet op omdat de kiesdelers in de drie kieskringen niet zoveel van elkaar verschillen. (Die stap is overigens anders voor de provincieraadsverkiezingen, daar gebruikt men gewoon de reststemmen: de stemcijfers na aftrek van zoveel kiesdelers als er rechtstreekse zetels werden toegewezen.)

Uit deze bewerkingen blijkt ook dat de PP-zetel inderdaad door een 'bokkensprong van de apparentering' aan Nijvel toevalt, omdat het de laatste toe te wijzen zetel was en er geen andere kieskring meer vij was. Dat de enige groene zetel aan Leuven toekomt en niet aan BHV, is niet te wijten aan de apparentering, Groen! haalde in Leuven ook (in absolute termen) meer stemmen dan in BHV.--Bancki 5 jul 2010 15:50 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Apparentering. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 nov 2018 03:05 (CET)Reageren