Overleg:Archeïcum

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 11 jaar geleden door Woudloper in het onderwerp Tekstueel foutje in de eerste alinea?

Ik dacht dat dit in het Nederlands (direct vanuit Grieks ipv via Engels) Archaïcum heette? We zeggen toch ook archaïsch?

Sokpopje

overgang archaïcum -> Proterozoïcum[brontekst bewerken]

Wat kenmerkt de overgang van het archaïcum naar het Proterozoïcum? - De voorgaande niet ondertekende opmerking werd toegevoegd door 81.244.145.26 (overleg|bijdragen) .

Voor zover ik het begrijp is die overgang puur willekeurig getrokken: een mooi rond getal. Woudloper 3 jun 2007 00:23 (CEST)Reageren

Tekstueel foutje in de eerste alinea?[brontekst bewerken]

Dit is nu de eerste alinea:

Het geologisch tijdvak Archeïcum (ook Archaïcum of Archeozoïcum (Engels: Archean of Archaean)) is na het Hadeïcum het tweede eon in de geschiedenis van de Aarde, en duurde van het ontstaan van de Aarde (4560 miljoen jaar (Ma) tot 2500 miljoen jaar (2,5 Ga) geleden. Samen met het Proterozoïcum en het Hadeïcum wordt het Archeïcum ook als Precambrium aangeduid.

Het Hadeïcum is vanaf het ontstaan van de Aarde (4.650Ma) tot aan het begin van het Archeïcum (4.000Ma), volgens deze manier van schrijven begint zowel het Hadeïcum als het Archeïcum vanaf het ontstaan van de Aarde.

Bij deze dus gewijzigd in:

Het geologisch tijdvak Archeïcum (ook Archaïcum of Archeozoïcum (Engels: Archean of Archaean)) is na het Hadeïcum het tweede eon in de geschiedenis van de Aarde, en duurde van het einde van het Hadeïcum (4.000Ma) tot 2500 miljoen jaar (2,5 Ga) geleden. Samen met het Hadeïcum en het Proterozoïcum wordt het Archeïcum ook als Precambrium aangeduid.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Webwings74 (overleg · bijdragen)

Over de precieze ouderdom van de basis van het Archeïcum ben ik niet zeker. Mogelijk verschuift die elke keer dat een ouder gesteente gevonden wordt. Ik zal dat even opzoeken. Bedenk wel dat "Hadeïcum" geen officieel tijdperk is. Dat kan het ook helemaal niet zijn omdat tijdperken gedefinieerd worden aan de hand van gesteenten en fossielen die uit de betreffende tijdspanne gevonden zijn. Het kenmerk van het Hadeïcum is nu juist dat er niets uit teruggevonden is. Woudloper overleg 14 feb 2013 06:47 (CET)Reageren