Overleg:Beda

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

In de loop van dit artikel gaat de naam Beda ineens over in Bede. Het is mij niet duidelijk waarom dit gebeurt: is Bede de gebruikelijke Nederlandse naam van deze Engelse heilige? Dat wordt dan (in de intro) niet uitgelegd... De titel "de De [sic] venerabele Bede/Beda" is natuurlijk geen Nederlands en kwam in de desbetreffende alinea bovendien nogal uit de lucht vallen; ik heb deze aanduiding daarom aldaar verwijderd. (Zie het slot van het artikel.)

Nog een tweede opmerking: In de intro wordt het geboortejaar van de H. Beda opgegeven als 672 of 673, later als 674. Dat klopt natuurlijk niet met elkaar. Het latere jaartal daarom vervangen door 672/673 (na raadpleging van het Engelse artikel).

Olof Bekedam, 24 maart 2010

Prima opgekuist[brontekst bewerken]

Op december 2009 werd er allerlei informatie toegevoegd aan het artikel die eigenlijk op niets sloeg. Sir Statler heeft dat uiteindelijk toch 'gespot'. Prima werk dus, deze snoei, waar ik helemaal achter sta. --Beachcomber 29 nov 2010 16:00 (CET)Reageren

Beda+invloed op ME architectuur[brontekst bewerken]

In zijn commentaar noemt de schrijver (DonGeronimo) van dit tekstgedeelte weliswaar wel twee bronnen, Bonner en Holder, maar daar wordt nergens in het artikel zelf aan gerefereerd. De voetnoten die hij wel plaatst maken ons nergens wijzer dat er een dergelijke link zou bestaan of dat Beda via zijn exegese van Bijbelse teksten de inspiratie zou geleverd hebben voor architecturale ontwikkelingen. Dat moest beslist expliciet gemaakt worden (met citaten bijvoorbeeld, of links naar fragmenten online) vooraleer dit tekstgedeelte kon blijven staan.

Het enige dat uit de citaten vastgesteld kan worden (inmiddels weer verwijderd door DonGeronimo) is dat Beda bezig was met de symboliek die volgens hem in de Bijbelse teksten verscholen zat. Van enige directe invloed op die of die architect of op een of ander gebouw is geen sprake. Al ik het goed begrijp eist deze medewerker voor Beda eenzelfde status op als die van abt Suger. Het grote verschil is natuurlijk dat Suger als bouwheer van St. Denis zijn ideeën over lichtsymboliek (de realisering van een hemels lichtvisioen in een gotisch bouwwerk) tastbaar heeft kunnen maken. Ik vrees dat Beda nergens deze status krijgt. Zo wordt er bijvoorbeeld in de Encyclopaedia Britannica met geen woord gerept over enige invloed op de architectuur en de fragmenten van de teksten waar DonGeronimo naar verwijst zeggen niets over de invloed van Beda's inzichten over christelijke symboliek op de latere bouwkunst. Omdat dus niet aangetoond is dat Beda ook op dit gebied van invloed is geweest kon het tekstgedeelte in deze vorm niet behouden blijven. Mochten er toch nog sterkere argumenten (en bronnen) gevonden worden, dan ben ik natuurlijk altijd bereid om mijn mening te herzien.Beachcomber (overleg) 16 jan 2011 19:01 (CET)Reageren

Beda is een kindje van me. We moeten hem echt niet optuigen als een kerstboom met allerlei speculaties en interpetaties.. Zie ook: dit overleg. Dank voor je oplettendheid Beachcomber. Sir Statler (overleg) 17 jan 2011 02:41 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Beda. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 nov 2018 21:39 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Beda. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 okt 2019 03:33 (CEST)Reageren