Overleg:Binnenlands betalingsverkeer (Nederland)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door Michel Arts in het onderwerp Plaats PCGD in het betalingsverkeer tot 1990

Valutering[brontekst bewerken]

Onderstaande opmerking ontving ik per OTRS ticket:2009092210044521).

Ik wil aangeven dat wat hier onder VALUTERING geschreven staat m.i. niet klopt.
Immers, er bestaan 2 begrippen:
VALUTERING
FLOAT.
Wat onderstaand over valutering geschreven wordt lijkt meer op FLOAT.
Valutering is m.i. het veranderen van de datum waarop geld van de klant rentedragend wordt (boekingsdatum versus valuta datum).
Float is het al afboeken van de rekening van de klant en het vasthouden / onderweg zijn daarvan tot opboeking bij de andere partij.

Ik heb er geen verstand van. .Koen 22 sep 2009 20:20 (CEST)Reageren

Plaats PCGD in het betalingsverkeer tot 1990[brontekst bewerken]

In het artikel staat: "Tot 1990 bestond dat circuit nog niet, de banken hielden allemaal een rekening aan bij de Postcheque- en Girodienst, een overheidsinstelling". Is het zo dat betalingen tussen banken voor 1990 allemaal via de PCGD (vanaf 1986 de Postbank) liepen i.p.v. via De Nederlandsche Bank? De verstandhouding tussen de banken en de PCGD was niet altijd even goed. Ik kan me niet voorstellen dat de banken van de PCGD gebruik maakten voor hun onderlinge betalingen.

Het is in ieder geval wel zo dat alle banken vroeger een girorekening hadden om bedragen van een giro- naar een bankrekening en omgekeerd te kunnen overmaken. Maar dat was een noodgreep omdat er nog geen ander systeem bestond om geld van een bankrekening naar een girorekening over te maken en omgekeerd. Als je van een giro- naar een bankrekening overmaakte moest je ook altijd het gironummer van de bank vermelden op het overschrijvingsformulier.--Michel Arts 17 jan 2010 22:25 (CET)Reageren