Overleg:Burggraaf

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Volgens de website van de hoge raad van adel is de titel van hogere rang dan graaf. Is er een (gezaghebbende) referentie beschikbaar voor het standpunt dat burggraaf lager in rang is? Is de rang van de titel in latere jaren in Nederland veranderd? (Bijv. omdat koningin Beatrix de enige resterende Nederlandse burggravin is.)

Referentie hoge raad van adel: http://www.hogeraadvanadel.nl/Richtlijn%20titels.htm

Great Cthulhu 18 aug 2006 14:17 (CEST)[reageer]

Update: De website van de hoge raad van adel spreekt zichzelf tegen ( http://www.hogeraadvanadel.nl/JAARVERSLAG%202003.htm ).
Great Cthulhu 18 aug 2006 14:27 (CEST)[reageer]

Volgens mij klopt dit deel van het verhaal wel, immers de titel van burggraaf geeft al weer dat de macht beperkt is tot de burcht, terwijl een graaf over een (groter) gebied gaat. Een burggraaf is dus een stapje lager. Daarnaast was het vaak een ambtelijke functie die de graaf of hertog aan iemand verleende om namens hem de macht uit te oefenen (de burggraaf van b.v. Nijmegen of Leiden), hetgeen al aangeeft dat het een tandje lager is ! Tenslotte heeft de Nederlandse Hoge Raad van Adel inmiddels zijn website vernieuwd, zodat de referentie ingetrokken is (en volgens mij niet meer bestaat). Ik stel voor de de twijfelbalk bij dit artikelonderdeel weg te halen. Gebruiker:Ron4 6 sept 2007 21:35(CEST)


Er klopt werkelijk niets van dit artikel. De titel ontstaan in Vlaanderen? Geen burggraven in de Nederlandse adel? De titel graaf door Albert II nooit verleend? Känsterle 2 feb 2007 12:26 (CET)[reageer]

Ik heb wat wijzigingen op deze punten doorgevoerd, waar nog geen correcties of nuances stonden. Als er nog meer zaken zijn of je het onvoldoende vindt aangepast, mag het wel weer terug, maar het lijkt me op dit moment voldoende aangepast. --hardscarf 9 nov 2008 00:14 (CET)[reageer]