Overleg:Carl von Clausewitz

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 1 jaar geleden door 109.131.60.100 in het onderwerp Hitler

Artikel vraagt aanvulling van ter zake kundigen[brontekst bewerken]

In dit artikel staat : "Zijn bekendste boek Vom Kriege werd postuum gepubliceerd door zijn weduwe. In het boek onderzoekt hij hoe politiek en oorlog — die hij als gescheiden zag — met elkaar in verband staan."

Op zichzelf is dat al een rare zin. Want dingen die van elkaar gescheiden zijn staan ook niet met elkaar in verband.

Maar het wordt nog gekker als ik bij het wiki-artikel "vom Kriege" ga kijken.

Want daar staat: Von Clausewitz's conclusie wordt beknopt weergegeven door zijn beroemde stelling: "Oorlog is de voortzetting van politiek met andere middelen".

Wie het dan nog weet mag zeggen hoe de steel werkelijk in de vork steekt.

dat het de 'losse' opdracht vanuit de politiek naar de legerleiding benadrukt. De oorzaak, vaak een economisch belang, zal niet met de legerleiding besproken worden. Hooguit de vraag hoe te winnen en wat daarvoor nodig is.

Men houdt het moraal van de manschappen op een andere manier hoog omdat in het veld niet zal worden begrijpen waarom er oorlog is.

De correcte naam van Clausewitz[brontekst bewerken]

De website “http://www.clausewitz.com/TombSite.htm” toont duidelijk Gottfried als tweede naam van Clausewitz op het grafkruis.

De website “http://en.wikipedia.org/wiki/Carl_von_Clausewitz” bevestigt dat met uitleg van waar de foute naam Gottlieb komt.[1]

Ik vervang “Gottlieb” door “Gottfried”

Frans90245 (overleg) 27 dec 2014 15:24 (CET)Reageren

Ik voeg een verwijzing bij naar een foto van de grafsteen van Clausewitz Frans90245 (overleg) 27 dec 2014 15:37 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Carl von Clausewitz. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 14 nov 2018 13:06 (CET)Reageren

Hitler[brontekst bewerken]

Hitler citeert von Clausewitz een aantal keer in zijn boek Mein Kampf, het beleid dat het Duitse volk moest vechten tot de laatste man, liever dan zich over te geven, heeft hij duidelijk bij von Clausewitz gehaald uit het boek 'Der Russische feldzug von 1812'. Misschien interessant, niet om dit beleid, maar wel dat hij een inspiratie bron was voor Hitlers militaire ideologie ergens te vermelden, of toch niet? 109.131.60.100 24 aug 2022 05:53 (CEST)Reageren

  • Het citaat van Clausewitz uit Der Russische feldzug von 1812: "Een volk kan aan niets meer waarde hechten dan aan de waardigheid en de vrijheid van zijn bestaan, dat het deze moet verdedigen tot de laatste druppel van zijn bloed, zodat er geen hogere plicht te vervullen is, geen hogere wet te gehoorzamen, dat het schandelijke bloed van lafhartige onderwerping nooit kan worden uitgewist, dat deze druppel vergif in het bloed van een volk wordt doorgegeven aan het nageslacht, waardoor de kracht van toekomstige generaties wordt verlamd en uitgehold."
  • Geciteerd door Hitler in Mein Kampf - Vol. 2 Hoofdstuk XV "Het recht op zelfverdediging": "Het stigma van schaamte, opgelopen door een laffe onderwerping, kan nooit worden uitgewist. De druppel gif die zo in het bloed van een natie terechtkomt, zal op het nageslacht worden overgedragen. Het zal de kracht van latere generaties ondermijnen en verlammen. Zelfs het verlies van de vrijheid na een bloedige en eervolle strijd verzekert de wederopstanding van de natie en is de vitale kern waaruit op een dag een nieuwe boom stevige wortels kan trekken."
109.131.60.100 24 aug 2022 06:06 (CEST)Reageren
  1. Clausewitz's tombstone