Overleg:Cees Groot

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 13 jaar geleden door GeeJee in het onderwerp Overlijdensdatum

Juistheid gegevens[brontekst bewerken]

Opmerking ontvangen over dit artikel OTRS:2008081110059245;

Omjuist is dat de voetballer Cees Groot in 1964 van Ajax naar Zaandijk is gegaan. Dit moet zijn naar de stichting FC Zaanstreek (die in 1967 een fusie aanging met Alkmaar'54; de nieuwe naam werd AZ'67). Cees Groot ging in 1967 in navolging van Co Prins en Cees Smit naar Pittsburg Phantams, dat toen deel uitmaakte van de in Nederlandse ogen wilde profbond. Eenmaal terug in Nederland keerde Cees Groot na in Utrecht verhoord te zijn door de KNVB naar zijn oude club Zaandijk, eerst als speler en later als trainer. Ook was Cees Groot trainer bij Ajax-amateurs, de zaterdagclub ZCFC en de zondagclub WFC (vandaag de dag na een fusie met QSC Fortuna Wormerveer).

--Walter 13 sep 2008 10:47 (CEST)Reageren

  • Ik heb het volgende in het online krantenarchief van de Leeuwarder Courant gevonden:
    • In 1964 inderdaad van Ajax naar FC Zaanstreek, dat kort daarvoor was gevormd en de proflicentie overgenomen had van plaatsgenoot KFC.
    • 10 mei 1967 -- Cees Groot naar Amerika -- Ko Prins heeft zijn Pittsburg Phantoms versterkt met de 34-jarige ex-middenvoor van Ajax en Stormvogels, Cees Groot., wiens contract met de FC Zaanstreek over drie weken afloopt. Hij is ingegaan op een telefoontje uit Amerika, waar hij voorlopig vier maanden naar toe trekt.
    • 8 augustus 1967 -- Strafmaatregelen tegen Zaandijk? -- De KNVB overweegt strafmaatregelen te nemen tegen het bestuur van Zaandijk (2e klasse amateurs) dat zondag Cees Groot opstelde in een vriendschappelijke wedstrijd tegen JOS. De KNVB heeft in december 1966 een circulaire aan de betalende clubs gestuurd, waarin werd gesteld dat spelers die een contract aangingen met de National Professional Soccer League (NPSL) voor het leven konden worden geroyeerd.
    • 21 september 1967 -- Cees Groot door KNVB geroyeerd -- Hij meldde zich na enkele maanden bij de Pittsburg Phantoms te hebben gevoetbald bij Zaandijk, dat in de tweede klasse van de amateurs speelt. De strafcommissie is van mening, dat Groot door te gaan voetballen in de Verenigde Staten de belangen van de bond heeft geschaad. Door zijn royement zal hij ook niet als voetbaltrainer in Nederland kunnen werken.
    • 7 december 1967 -- Voetbalbonden in Amerika fuseren -- Het is niet uitgesloten dat Cees Groot zal worden gerehabiliseerd. Cees Groot werd door de strafcommissie van de KNVB bij zijn terugkeer in Nederland van verder voetballen uitgesloten, omdat hij was uitgekomen voor de niet door de FIFA erkende National Professional Soccer League (NPSL).
    • 12 februari 1968 -- KNVB heft schorsing op, "Amerika-gangers" mogen per 1 juni weer voetballen -- Het hoofdbestuur van de KNVB heeft na advies van de strafcommissie van de bond besloten de schorsing van de voetballers die voor Amerikaanse clubs uitkwamen, met ingang van 1 juni 1968 (ingang nieuwe seizoen) op te heffen. Het betreft Cees Groot, Theo Laseroms, Co Prins, Piet de Groot, Bertus Hoogerman en Fred Bravenboer. De "Amerika-gangers" mogen dus weer bij Nederlandse clubs gaan spelen als zij door de erkende Amerikaanse bond worden vrijgegeven.
  • Gertjan 13 sep 2008 11:27 (CEST)Reageren

Overlijdensdatum[brontekst bewerken]

Ik vond eveneneens in het krantenarchief van de Leeuwarder Courant een berichtje over het overlijden van Groot. Het bericht is van dinsdag 15 maart 1988 en meldt dat Groot de zondagavond ervoor tijdens een wintersportvakantie in het Sauerland onverwacht aan een acute hartstilstand is overleden. De overlijdensdatum is dus niet 15 maart, maar 13 maart. Gertjan 13 sep 2008 11:48 (CEST)Reageren

Hier een bron: [1]. Bericht is van 15 maart 1988, dat is een dinsdag. Zondagavond zou dus 13 maart 1988 moeten zijn. Gertjan (overleg) 2 jan 2011 12:08 (CET)Reageren