Overleg:Chakra/Archief/nov 2005

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Chakra als "occult verschijnsel" NOPV[brontekst bewerken]

Chakra's zijn o.a. in het hindoeïsme het boeddhisme een geaccepteerd concept en hebben in die religies niets met "occultisme" te maken. Alleen orthodoxe en evangelische christenen plaatsen het bij het occultisme samen met zaken als aura's, astrologie etc. In een artikel over chakra's kun je vermelden hoe bepaalde christenen tegen het begrip aankijken, maar je gaat het niet in een categorie plaatsen waar het door niet-christenen nooit geplaatst zou worden. Andriesb 16:05, 9 november 2005 (CET)

Dat begrijp ik niet goed. Occultisme is doorgaans niet van toepassing op hindoeistische en boeddhistische concepten, daarmee ben ik het nog steeds eens. Maar omdat chakra's een niet onbelangrijke rol spelen in allerlei hedendaagse New Age, westerse occulte en esoterische denkbeelden, behoort het concept chakra al lang niet meer tot het exclusieve domein van hindoeistische en boeddhistische interpretaties. Ik vind het plaatsen van een sjabloon zonder eerst überhaupt te overleggen een beetje overdreven, bovendien overschat je het belang van een categorisatie, die nu niet bepaald kernpunt van de tekst uitmaakt.
Ik begrijp overigens niet waarom de categorisatie van chakra iets van doen heeft met "orthodoxe christenen". Ik proef daaruit enige overijver - ongeveer zoiets als jouw opmerking elders - ik citeer je even: "Dat is die Jezus helemaal niet waard. Als de oorspronkelijke leringen van Jezus iets van doen hebben met het boeddhisme (of de tantra-yoga, waar ik zelf van overtuigd ben), dan is hij in elk geval een mislukte boeddhist die na drie jaar het bijltje er in Palestina bij neer moest gooien, waarna zijn missie werd misvormd tot het christendom. De spirituele impact van de historische leringen van Jezus is maar een kleine fractie van die van de Boeddha, dus is het geen conflict waard, laat staan dat het je inzet voor Wikipedia zou moeten beïnvloeden". Wellicht is het zinvol om niet overal met een ideologisch verhaal zaken te pushen, maar gewoon een beetje diversiteit te accepteren. Besednjak 16:15, 9 november 2005 (CET)

Tweede chakra en verder ...[brontekst bewerken]

Is het een technische onvolkomenheid, of een vergetelheid van de auteur, dat enkel de eerste chakra een uitvoerige beschrijving heeft gekregen ?

Of rijkt de kennis van de auteur niet verder - wat me hoogst onwaarschijnlijk lijkt.

Het zou in ieder geval leerzaam en verrijkend zijn mocht de ganse ladder zijn beslag krijgen.

Met respect ,

Aanvulling[brontekst bewerken]

Ik heb het artikel aangevuld, later meer over de vierde, vijfde, zesde en zevende chakra. Met vriendelijke groeten, Lies_wal