Overleg:Clydesdale

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 16 jaar geleden door Niels in het onderwerp Dubbel artikel Clydesdale (paard)

Dubbel artikel Clydesdale (paard)[brontekst bewerken]

Op 21 apr 2008 20:52 maakte gebruiker:84.195.141.115 het onderstaande dubbele artikel, genaamd Clydesdale (paard) aan. Hier integraal gepost voor de liefhebber om aan te vullen in dit artikel. Niels? 21 apr 2008 20:58 (CEST)Reageren

Herkomst & Herkening[brontekst bewerken]

De Clydesdale is een groot, koudbloedig paardenras afkomstig uit Schotland. Het heeft waarschijnlijk invloeden van de Shire en het Vlaamse Paard.

Je kunt gemakkelijk een Shire en een Clydesdale uit elkaar halen door te kijken naar de hoeveelheid wit op hun benen. Bij een Clydesdale strekt het wit zich uit tot de onderkant van het lijf, een Shire heeft maximun wit tot aan zijn polsen (voorknie) of spronggewrichten. Ook is een Clydesdale lichter gebouwd en heeft hij actievere gangen.

Kenmerken[brontekst bewerken]

Het hoofd is fijner dan dat van de meeste paardenrssen en heeft eerder een recht dan een bol profiel. De hals is langer dan die van de Shire, de schoft is goed ontwikkeld. De schuinliggende schouder is mede verantwoordelijk voor de prachtige knie-actie waar het paard bekend om is. Deze paarden hebben sterke, gezonde hoeven. Een koe-hakkige stand (aan de achterbenen) is karakteristiek voor her ras en wordt niet beschouwd als exterierfout.

Stokmaat: Hengsten: 170-180 cm Merries: 165-170 cm

Bronnen[brontekst bewerken]

'Paarden' van Elwyn Hartley Edwards 'Het paarden handboek' van Judith Draper