Overleg:De Nederlander (dagblad)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Zoals u hier kunt lezen: https://www.nieuws030.nl/columns/terlingen-fout-na-de-oorlog/ bestond De Nederlander op 4 en 6 oktober 1941 nog. De hoofdredacteur in deze edities is Q. A. De Ridder. JimT (overleg) 26 okt 2019 15:35 (CEST)[reageer]

Interessant. Ik zal morgen eens zien of Dick Verkijk er iets over zegt in zijn standaardwerk over de pers onder de bezetting.

Henk van Haandel (overleg) 26 okt 2019 22:12 (CEST)[reageer]

Was gisteravond in de war: het werk van Verkijk gaat over de omroep en niet over de schrijvende pers. Heb er op het internet niets over kunnen vinden. Er is veel over illegale kranten en maar heel weinig over de reguliere pers. Misschien staat het in de serie van Lou de Jong? een mogelijkheid is navraag bij het Persmuseum of bij het CDA als rechtsopvolger van de CHU. Ook zou het nuttig zijn om de bron te checken: de Winkler Prins. Er kan een fout zijn gemaakt bij het overnemen van de datum.

Ik zou de tekst van het lemma voorlopig wat kunnen aanpassen met een verwijzing naar jouw web site. Henk van Haandel (overleg) 27 okt 2019 22:34 (CET)[reageer]

Heb inmiddels in De Jong (deel 5A p. 283 e.v.) gevonden, dat het ging om een grote persreorganisatie. De Duitsers wilden het aantal kranten en bladen flink terugbrengen, o.a. ter besparing van papier. Ze zochten het vooral bij bladen uit de kerkelijke hoek. In sept 1941 werd daarvoor een commissie ingesteld. De Nederlander wordt met name genoemd, maar zonder een datum. Wel haalt De Jong een brief van een abonnee aan van 24 okt., waarin deze aankondigt het abonnementsgeld te blijven betalen tot steun aan de redacteuren. Als het een ingezonden brief betreft, bestond de krant dus nog op die datum.

Henk van Haandel (overleg) 28 okt 2019 23:11 (CET)[reageer]