Overleg:Dion Fortune

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Ik heb nu al een aantal keer de toevoeging 'Europese afdeling in Nederland' weggehaald en die wordt dan weer hardnekkig toegevoegd.

Voor eens en altijd: de Temple of Starlight is een zelfstandige dochterschool. Geen Europees verlengstuk. LVX 24 okt 2007 01:08 (CEST)[reageer]

Wat meer 'encyclopedisch' graag[brontekst bewerken]

Dit artikel geeft de indruk vanuit het standpunt van de 'believer' geschreven te zijn. In dit opzicht is het artikel in de Engelse Wiki objectiever en informatiever; over dat vreemde voorval met ene Ernest Butler wordt zelfs met geen woord gerept, terwijl het hier veel aandacht krijgt ten koste van (vind ik) mogelijk meer relevante informatie. --Beachcomber 6 jan 2008 18:02 (CET)[reageer]

enkele puntjes[brontekst bewerken]

Dion Fortune, leuk!

Ik heb wel een paar kleine kritiekpuntjes. Aangezien het artikel misschien een beetje minder "eenvormig" zal lijken als ik de aanpassingen zelf zou maken, zet ik ze voorlopig maar even hier.

-Deo Non Fortuna, zoals gebruikt als motto van de Firth familie, betekent als ik juist ben niet zozeer "God Niet Geluk", maar "door God, niet door toeval".

-Dion Fortune was zeker geen psychiater, wel psychologe. (alhoewel dat zelfs discutabel is, aangezien ze de betreffende cursus nooit heeft afgemaakt)

-De mystieke kabbala is (in originele Engelse versie) inderdaad in boekvorm uitgekomen in 1935, maar het werd eigenlijk tijdens de voorgaande jaren geschreven en deeltje per deeltje gepubliceerd in haar "Inner Light" magazine.

-Ik weet niet of het boek dat ze schreef op haar 13e erg relevant is voor dit artikel, aangezien het een dichtbundel was met typische schoolmeisjespoezie. (er is zelfs nog een vervolgje op gekomen)

-Er wordt hier direct overgegaan van haar psychologische carriere naar haar betrokkenheid met het systeem van de Golden Dawn, maar hiertussen heeft ze gestudeerd bij Dr Theodore Moriarty, die zij zelf zou gaan zien als haar belangrijkste leraar en grootste invloed. Dit is ook die man waarop de bekende Dr. Taverner uit haar bekende verhalenbundel is op gebaseerd.

-De Golden Dawn bestond al niet meer tegen de tijd dat Dion Fortune het systeem ontdekte. De tempel waar zij ingewijd werd onder Moina Mathers was een tempel van de Alpha et Omega, een offshoot van de Golden Dawn. Ze startte uiteindelijk niet haar eigen orde omdat de Golden Dawn uiteenviel (dit gebeurde pas later), maar omdat ze door Moina Mathers uit de tempel gegooid werd. Hierna heeft ze haar ontwikkelingsweg nog voortgezet in een tempel van de Stella Matutina (een andere offshoot van de Golden Dawn, waar later ook Israel Regardie werd ingewijd), maar daar werd haar uiteindelijk ook gevraagd om te vertrekken. De reden hiervoor was dat zij borg had gestaan voor Israel Regardie, en toen Regardie besloot om het systeem van de Stella Matutina te publiceren werd Dion Fortune hier gedeeltelijk voor verantwoordelijk gesteld.

-De Inner Light schijnt nog maar erg weinig te maken te hebben met het Golden Dawn materiaal. Dion Fortune was het op verschillende vlakken fundamenteel oneens met het Golden Dawn systeem, en baseerde haar eigen trainingssysteem op het materiaal dat zij ontving van haar zogenoemde "inner plane contacten"

-De ontmoeting van Dion Fortune en Butler wordt in dit artikel nogal aangedikt. Butler heeft van deze ontmoeting zelf een beschrijving gegeven in het boek "Quest for Dion Fortune" van Janine Chapman. Volgend hemzelf gebeurde het zo: Butler was in legerdienst en was gestationeerd in India. Hier besloot hij om toegang te vragen tot de "Esoteric Sestion" van de Theosophical Society. Dit is een teruggetrokken groep binnen de Theosophical Society. Hij werd vervolgens opgezocht door een zekere Miss. A.J. Wilson, de secretaresse van de Esoteric Section, met de boodschap dat hij absoluut niet toegelaten kon worden. Zonder meer uitleg gaf ze hem een rode roos. Het gedeelte over de vrouwe met de rode rozen lijkt me dus een verzinsel te zijn. Later las Butler een artikel van DF in de Occult Review schreef hij haar, waarop zij hem uitnodigde in haar centrum in Glastonbury. Hier ontmoette Butler uiteindelijk DF en haar rechterhand C.T. Loveday, waarop hij lid werd van de Inner Light.

-Ten laatste, de boekenlijst van Dolores Aschroft-Nowicki lijkt me in dit artikel nogal overbodig te zijn. Het lijkt me veel relevanter om een boekenlijst van Dion Fortune te voorzien, en vervolgens een aparte pagina over Dolores te maken.

Vriendelijke groeten – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Seawhisperer (overleg · bijdragen) 29 mrt 2009 11:59‎

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Dion Fortune. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 apr 2018 07:46 (CEST)[reageer]