Overleg:ELISA

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 14 jaar geleden door JoostyBoy in het onderwerp Afkorting ELISA

Hoe gaat ELISA in zijn werk: 1 Als eerst heb je een plaat nodig waar je je monsters in gaat pipeteren. Deze plaat kan al gecoat (de antistoffen of antigenen op de bodem van het welletje) aangeleverd worden of zelf gemaakt worden. Na het coaten kan je de plaat eventueel blokken als je te maken hebt met een erg geveolige reactie. Het blokken van een plaat doe je om a-specifieke reacties te voorkomen. 2 Na het toevoegen van het monster wordt de plaat geincubeerd. Ook kan je nog Assay buffer toevoegen als je je welletje wil verdunnen. 3 Na het incuberen moet de plaat eerst gewassen worden om al het overtollige niet gebonden monster weg te spoelen. 4 Na het wassen wordt het enzym conjugaat toegevoegd. Het conjugaat is een voorbereidende stap op kleuren. Aan het conjugaat zit een label van peroxidase. Na het toevoegen van het conjugaat wordt de plaat weer gewassen. 5 Na het incuberen van het conjugaat wordt de plaat weer gewassen en wordt het substraat toegevoegd. Het substraat ook wel TMB genoemd reageert met het conjugaat wat eerder is toegevoegd. Door toevoeging van substraat onstaat er een oxidatie reactie tussen het TMB en de peroxidase van het conjugaat. Hierdoor ontstaat er een blauwe kleur. 6 Nu wordt er weer geïncubeerd. Na een korte incubatie gestopt met stopoplossing. Deze stopt het enzym met reageren en er ontstaat een gele kleur. 7 Nu is de plaat klaar om gelezen te worden.


Ik miste dit artikel eigenlijk in de categorie Biochemie. ELISA is een veel gebruikte bepalingsmethode in vele takken van de moleculaire biologie/biochemie. Tevens stel ik voor dit artikel aan de categorie "Immunologie" toe te voegen. Alleen "geneeskundig onderzoek" is m.i. iets te a-specifiek. Er zijn zat niet-klinische toepassingen van ELISA. Thio59 1 okt 2007 16:18 (CEST)Reageren

Categorie Biochemie toegevoegd. Zie ook artikel IFA, waar ELISA een variant op is. Categorie Immunologie toegevoegd. Methode wordt ook gebruikt voor serologisch onderzoek om te zien met welke ziekteverwekkers men in contact is geweest etc. en berust op het gebruik van antilichamen. Thio59 10 okt 2007 13:15 (CEST)Reageren

Afkorting ELISA[brontekst bewerken]

Hallo, Ik studeer Klinische Chemie aan het Friesland College in Leeuwarden en ik was opzoek naar wat de afkorting was van E.L.I.S.A. Mijn voorkeur gaat dan uit naar Wikipedia! Nu wist ik het laatste gedeelte van de afkorting. Mij viel op dat hier een andere afkorting gehanteerd wordt, mijn vraag is hoe het nu in elkaar steekt.

Ik heb geleerd dat ELISA betekend: Enzyme Linked Immuno Sandwich Assay.. I.p.v. .. Sorbent Assay!

Kan er iemand mij vertellen hoe het nu dit nu zit? Bij Sandwich wordt gekeken dat het monster (Antistof of Antigeen) wordt ineengesloten (als een sandwich) tussen twee reagentia (gecoat in cuvet/well en toegevoegd conjugaat).


Groeten,

Joost Kranendonk 8 jun 2009 17:42 (CEST) (verjaardag, lol)Reageren