Overleg:EMC (motorfiets)

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Piero

EMC is de afkorting van ElektroMagnetische Compatibiliteit. Het is een onderdeel van de elektrische wetenschappen dat zich bezighoud met de onbedoelde beïnvloeding van elektronische apparatuur. Alle elektronica straalt in min of meerdere mate elektromagnetische straling uit die andere apparatuur kan beïnvloeden. Dit kan een gewenst of ongewenst verschijnsel zijn. De meest bekende vorm van gewenste beïnvloeding is de radio communicatie waarbij elektromagnetische energie wordt gebruikt om informatie over te dragen. In veel gevallen is de beïnvloeding niet gewenst en spreekt met van elektromagnetische storing.

In het algemeen kan worden gesproken van een "dader", het apparaat dat elektromagnetische energie uitstraalt en van een "slachtoffer" het apparaat dat gevoelig is voor elektromagnetische energie. In het vakgebied wordt gesproken over respectievelijk emissie (uitstraling) en immuniteit (gevoeligheid).

Teneinde problemen in de praktijk te voorkomen wordt apparatuur, voordat het op de markt wordt gebracht, onderzocht op haar EMC gedrag. Dit onderzoek vindt plaats door erkende laboratoria. Deze laboratoria onderzoeken aan de hand van internationale normen of het betreffende apparaat niet te veel elektromagnetische energie uitstraalt (emissiemetingen) dan wel ongevoelig is voor dergelijke straling (immuniteitsmetingen).

In Europa is het EMC gedrag van apparatuur wettelijk geregeld onder de CE Markering en meer precies de EMC Richtlijn. In Noord-Amerika is dit geregeld door de FCC.

Bekende standaardisatie organisaties zijn: CEN, CENELEC, IEC, ETSI en CISPR.