Overleg:EU-VS-privacyschild

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door FlippyFlink in het onderwerp Ongeldigheid

Ongeldigheid[brontekst bewerken]

Er is enige discussie of het EU-VS-privacyschild nog steeds bestaat. Dit naar aanleiding van een uitspraak van het Europees Hof van Justitie. In die uitspraak is besluit 2016/1250 ongeldig verklaart. In het bijbehorende persbericht staat als titel: "Het Hof verklaart besluit 2016/1250 betreffende de gepastheid van de door het EU-VS-privacyschild geboden bescherming ongeldig". Er staat dus niet dat het EU-VS-privacyschild zelf ongeldig is verklaard.

In besluit 2016/1250 staat uitgelegd wat het EU-VS-privacyschild is.

  • Overweging (12):

    In 2014 was de Commissie gesprekken aangegaan met de Amerikaanse autoriteiten om de versterking van de veiligehavenregeling overeenkomstig de 13 aanbevelingen in mededeling COM(2013) 847 final te bespreken. Na het arrest van het Hof van Justitie van de Europese Unie in de zaak Schrems zijn deze besprekingen geïntensiveerd om tot een nieuw adequaatheidsbesluit te komen dat voldoet aan de vereisten van artikel 25 van Richtlijn 95/46/EG zoals uitgelegd door het Hof van Justitie. De in de bijlage bij dit besluit opgenomen documenten, die tevens in het Amerikaanse Federal Register zullen worden bekendgemaakt, zijn het resultaat van deze besprekingen. De privacybeginselen (bijlage II) en de in de documenten in de bijlagen I en III tot en met VII opgenomen officiële verklaringen en toezeggingen van verschillende Amerikaanse autoriteiten vormen samen het „EU-VS-privacyschild”.

  • Artikel 1(2):

    Het EU-VS-privacyschild bestaat uit de Beginselen die op 7 juli 2016 door het Amerikaanse ministerie van Handel zijn gepubliceerd en in bijlage II zijn opgenomen, en de officiële verklaringen en toezeggingen die in de in de bijlagen I en III tot en met VII opgenomen documenten zijn vervat.

Dus het EU-VS-privacyschild is wel toegevoegd in de bijlages van besluit 2016/1250, maar dat besluit gaat juist over de waardering van het EU-VS-privacyschild.

  • Overweging (13):

    De Commissie heeft de Amerikaanse wetten en praktijken zorgvuldig geanalyseerd, met inbegrip van deze officiële verklaringen en toezeggingen. Op basis van de bevindingen in de overwegingen 136-140 concludeert de Commissie dat door de Verenigde Staten een passend beschermingsniveau wordt gewaarborgd voor persoonsgegevens die in het kader van het EU-VS-privacyschild uit de Unie worden doorgegeven naar organisaties met een zelfcertificering in de Verenigde Staten.

  • Artikel 1(1):

    oor de toepassing van artikel 25, lid 2, van Richtlijn 95/46/EG waarborgen de Verenigde Staten een passend beschermingsniveau voor persoonsgegevens die van de Unie naar organisaties in de Verenigde Staten worden doorgegeven in het kader van het EU-VS-privacyschild.

Dus door het ongeldig verklaren van besluit 2016/1250 is het EU-VS-privacyschild niet ongeldig verklaart, het is alleen maar zinloos geworden om het te gebruiken. Op https://www.privacyshield.gov/Program-Overview staat dat het EU-VS-privacyschild (voorlopig) blijft bestaan na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie:

On July 16, 2020, the Court of Justice of the European Union issued a judgment declaring as “invalid” the European Commission’s Decision (EU) 2016/1250 of 12 July 2016 on the adequacy of the protection provided by the EU-U.S. Privacy Shield. As a result of that decision, the EU-U.S. Privacy Shield Framework is no longer a valid mechanism to comply with EU data protection requirements when transferring personal data from the European Union to the United States. That decision does not relieve participants in the EU-U.S. Privacy Shield of their obligations under the EU-U.S. Privacy Shield Framework.

The U.S. Department of Commerce will continue to administer the Privacy Shield program, including processing submissions for self-certification and re-certification to the Privacy Shield Frameworks and maintaining the Privacy Shield List. If you have questions, please contact the European Commission, the appropriate European national data protection authority or legal counsel.

Dus is mijn conclusie dat het EU-VS-privacyschild nog steeds bestaat, het heeft alleen niet meer de functie waarvoor het gemaakt was. ∼ Wimmel (overleg) 20 okt 2020 22:49 (CEST)Reageren

Beste Wimmel. Je zou zomaar gelijk kunnen hebben. Echter de gezaghebbende autoriteit die over de interpretatie gaat zegt op haar Autoriteit Persoonsgegevens website https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/privacy-shield-voor-doorgifte-naar-vs-ongeldig-verklaard citaat: "Het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) heeft het EU-VS privacy shield (privacyschild) ongeldig verklaard". Mijns inziens zou de AP (eerst) haar stelling moeten aanpassen, alvorends wij het kunnen/mogen wijzigen - toch? Met vriendelijke groet, FlippyFlink (overleg) 20 okt 2020 23:20 (CEST)Reageren