Overleg:Encyclopedie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Er zal van de intor van dit artikel een screenshot worden genomen morgen ten behoeve van een folder over Wikipedia. Laat het er dus svp een beetje fatsoenlijk uitzien, een mooie foto is leuk, en svp geen fouten in de tekst :)

effe iets anders 11 nov 2006 15:42 (CET)[reageer]

Encyclopedisch[brontekst bewerken]

Ik mis een omschrijving van het begrip encyclopedisch. Ik zocht hiernaar toen een van de door mij aangemaakte artikelen genomineerd werd voor verwijdering wegens Niet-Encyclopedisch (ne). Ik vond niets beters dan "waard om in een encyclopedie te worden opgenomen". Nu ik hier zie dat veel encyclopedieen, zo niet alle, in ieder geval de oudsten, polemisch van aard waren, dus duidelijk meningen bevatten, verbaas ik me erover dat er in wikipedia vaak moeilijk gedaan wordt over meningen (pov). RolandKwee 6 dec 2009 23:11 (CET)[reageer]

Wikipedia - verbetering nodig[brontekst bewerken]

Bij de beschrijving van Wikipedia wordt deze zonder nadere aanduiding encyclopedie genoemd. Dat is niet juist en kan zelfs misleidend zijn. De artikelen die je op Wikipdia leest, kunnen een beginnetje zijn, bronvermeldingen kunnen ontbreken, het kan triviaal zijn, het kan een mening zijn etc. Dat staat er niet bij. Er is geen uitgever die minimum-kwaliteitseisen stelt voordat gepubliceerd mag worden, er is geen uitgever die verantwoordelijkheid neemt voor de inhoud. Iedere bewerker is individueel verantwoordelijk voor dat wat hij/zij op Wikipedia en andere Wikimedia Foundation projecten heeft gepubliceerd of weggehaald.

De zin over het onderzoek in 2005 mist relevante feiten en geeft daarom (bewust?) een vertekend beeld. Het onderzoek ging over 42 natuurwetenschappelijke artikelen in de engelstalige Wikipedia die in dat jaar circa 750.000 artikelen bevatte.

Een betere (encyclopedische) definitie zou zijn: Wikipedia is een online project waar leken samenwerken in het streven een encyclopedisch naslagwerk op te bouwen. De kwaliteit van de artikelen kan verschillen, zowel binnen een taal-editie als tussen de verschillende taalversies. De eigenaar, Wikimedia Foundation, neemt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud. Gebruiker:JustB 2001:16B8:11C4:B501:59FC:2B43:1952:7154 11 feb 2021 11:28 (CET)[reageer]