Overleg:Epacta

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Adhemar

Ik kan vooralsnog geen informatie vinden over het exacte tijdstip en tijdzone waarop de ouderdom van de maan wordt bepaald. Zoals het er nu staat zou de epacta in bijv. West-Amerika afwijken van die van Japan, daar 1 januari op beide plekken op verschillende momenten begint. Het lijkt mij daarom logisch dat de epacta bepaald wordt op 1 januari 00:00GMT, zoiets. Weet iemand hier meer over? Pingel (overleg) 8 feb 2016 16:44 (CET)Reageren

De epacta is een berekende benadering van de leeftijd van de maan op 22 maart of 1 januari. Je hebt natuurlijk gelijk dat als een nieuwe maan op 1 januari verschilt van tijdzone tot tijdzone. Als de nieuwe maan op 30 december rond halfelf ’s voormiddags UTC valt, dan is de leeftijd van de maan op 1 januari:
  • 1 in de Line-eilanden (UTC+14)
  • 2 in het grootste deel van de wereld
  • 3 in onder andere Nieuw-Zeelands Niue en Amerikaans Samoa (UTC–11)
Vanuit historisch perspectief: De Juliaanse epacta is ontwikkeld aan het intellectuele centrum van de oude wereld: Alexandrië in Egypte. Het lijkt voor de hand te liggen dat ze de ouderdom van de maan op 26 Phamenoth probeerde te benaderen, in Alexandrijnse (middelbare) zonnetijd.
Aloisius Lilius werkte aan de universiteit van Perugia. Zijn berekeningen zijn waarschijnlijk op Italiaanse tijd gebaseerd. Van een standaardtijdzone in Greenwich was er in de 16de eeuw nog lang geen sprake.
Vanuit cijfermatig perspectief is de epacta als benadering van de ouderdom van de maan volgens mij niet exact genoeg om aan te kunnen duiden voor welke lengtegraad ze precies bedoeld was.
Vanuit modern christelijk-oecumenisch perspectief: De Wereldraad van Kerken stelt in een persbericht van maandag 24 maart 1997 voor:
Astronomical observations, of course, depend upon the position on earth which is taken as a point of reference.
Therefore, it is proposed that the basis for reckoning be the meridian of Jerusalem, the place of Christ’s death and resurrection.
Adhemar (overleg) 3 nov 2020 19:25 (CET)Reageren