Overleg:Essentiële-informatiedocument

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 5 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Aanzet tot artikel "Financiële bijsluiter"[brontekst bewerken]

Dat is snel! Ik print het uit en ga met met belangstelling lezen. Groetjes, MartinD 09:00, 11 november 2005 (CET)

Ik heb het ook net (vluchtig) doorgelezen. Ik stond er van te kijken dat het nog niet bestond, eigenlijk. Hulde voor het aanmaken dus! De links onderaan heb ik trouwens gewikificeerd. Wanneer je een externe link plaatst, hoef je maar één haakje te gebruiken ipv twee. Groetjes, Sietske Reageren? 20:41, 11 november 2005 (CET)

Hoi Bessel, ik vind dit een uitstekend verhaal! Ik ga bij gelegenheid nog eens wat surfen op sites van banken om te zien of ik wat voorbeelden van bijsluiters kan vinden. Misschien dat daar nog wat uit geciteerd kan worden. Tot zover dank! Groetjes, MartinD 12 nov 2005 12:01 (CET)


Tabellen[brontekst bewerken]

Hoi Bessel, de eerste bevindingen van een korte steekproef zijn dat ik het idee heb dat er in die bijsluiters eigenlijk verrekte weinig staat! Met name ontbreekt elke indicatie van de vermoedelijke volatiliteit van de rendementen. Om van zwaarder, docht echt interessant spul als de ex-ante tracking error maar te zwijgen. Ik wou het volgende stukkie erbij zetten, onmiddellijk boven "2004: Evaluatie": Kwoot: Die kosten bestaan uit éénmalige kosten (aankoop- of instapkosten) en terugkerende kosten. Deze laatste hebben betrekking op de kosten van het vermogensbeheer, effectenbewaring, accountantskosten, verkoopkosten etcereta.

Uit een in november 2005 gehouden steekproef onder bijsluiters van een aantal Nederlandse banken bleek dat de aan- en verkoopkosten steeds waren genoemd, doch de terugkerende kosten niet altijd expliciet waren vermeld. De aan- en verkoopkosten plachten in de orde van 0,5% van het belegde bedrag te liggen. De jaarlijkse kosten zijn zeer verschillend naar gelang het soort belegging. Voor een beleggingsfonds met een gemiddeld profiel (geen al te "exotische" beleggingen en/of een zeer "agressieve" beleggingsstijl) lijkt 1% per jaar een redelijk gemiddelde.

De in die tabel getoonde cijfers geven een gestaag stijgende reeks van waarden aan, waarbij het rendement op jaarbasis in de loop van de tijd iets toeneemt, naarmate het effect van de aankoopkosten afneemt. (Deze worden over een steeds langere periode afgeschreven.)

Een voorbeeld van een deel van een dergelijke tabel:

{

|Aan het einde van jaar |o.b.v. een bruto rendement van 4% per jaar |- |1 |1.001,08 |- |3 |1.055,03 |- |5 |1.111,84 |- |10 |1.267,81 |- |15 |1.445,58 |- |20 |1.648,29 }

De indruk bestaat evenwel dat bij de gepresenteerde rekenvoorbeelden geen rekening is gehouden met de te verwachten volatiliteit van de rendementen. De omstandigheid dat beleggingsrendementen van jaar tot jaar kunnen veranderen, en ook in sommige jaren negatief kunnen zijn, komt daarmee niet tot uiting. Een dergelijke wijze van presenteren heeft het nadeel dat daarmee een "kalmer" beeld wordt geschetst van de ontwikkeling van de gepresenteerde belegging/beleggingsfonds dan in feite het geval is.

De hierboven weergegeven reeks cijfers kan bij de lezer evenwel de indruk wekken dat er sprake zal zijn van een gestage en positieve waarde-ontwikkeling. Een rendement van 4% per jaar kan echter ook bestaan uit een negatief rendement van 4% gedurende één jaar, en een positief rendement van 8% in een volgend jaar.

Het valt te betreuren dat dit gegeven niet in deze cijfers tot uiting komt.

Ik vrees dat de productinformatie op het pakje bouillonblokjes dat ik zometeen ga gebruiken voor het maken van uiensoep betere informatie bevat... Ik hoor graag of je vindt dat dit er zo in kan. Groetjes, MartinD 12 nov 2005 15:27 (CET)

Hoi Bessel, dank voor het verwerken van het bovenstaande. Ik heb me onduidelijk uitgelaten, want ik heb de term "verkoopkosten" twee keer gebruikt in verschillende betekenissen. Enerzijds de kosten die de klant betaalt als hij aandelen/fracties verkoopt, anderzijds de kosten van het verkoopapparaat van de bank/beleggingsinstelling. Reclamecampagnes, de tijd die accountmanagers kwijt zijn om met het Hatsekidee Fund te leuren, dat soort dingen. Je hebt het correct weergegeven zo. Dank je! MartinD 13 nov 2005 09:37 (CET)

Nog toegevoegd: tabel op basis van € 1000 / netto rendement 2-2½ % / fluctuaties belangrijk bij tussentijds uitstappen. BesselDekker 13 nov 2005 16:02 (CET)Reageren
Nuttige toevoeging! MartinD 14 nov 2005 10:43 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Financiële bijsluiter. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 mei 2019 14:34 (CEST)Reageren