Overleg:Europees Jaar

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Rikipedia in het onderwerp Auteursrechten ?

Overzicht themajaren[brontekst bewerken]

Hieronder een overzicht van de themajaren van de Europese Unie /Raad van Europa, de Verenigde Naties (VN). Ook genoemd worden de culturele hoofdsteden van Europa. - (Brabo 28 jan 2007 03:10 (CET))Reageren



Aanpassingen[brontekst bewerken]

Enkele aanpassingen gedaan :

  • Dubbele verwijzingen naar themajaar in de tussentitels verwijderd wegens overbodig.
  • Europees Jaar wordt niet vastgesteld door Verenigde Naties
  • "Actualiteit" van 2005 verwijderd. Mocht er meer info komen over het Europees jaar van 2005, kan daarover beter in een eigen artikel geschreven worden.
  • Uitleg over "themadagen en -weken" hoort hier niet thuis. Er wordt onder het titeltje "verwante onderwerpen" al naar verwezen, en dat is prima zo.
  • Het overzicht van de jaren zelf hoort hier wel thuis, ook al staan ze ook onder "themajaar". Dat kan geen kwaad. In het lemma "themajaar" staan ze in een overzicht met andere nationale en internationale jaren, dus dat geeft daar een extra dimensie.

Vriendelijke groeten. - rikipedia 24 feb 2007 18:08 (CET)Reageren

Verschillende versies en opbouw?[brontekst bewerken]

@ Brabo. Na enkele dagen bedenktijd weet ik nog niet zeker of ik wel begrijp wat je bedoeling is. Je wijzigingen op 25 februari onder het titeltje verbeteringen, maken van het artikel m.i. terug een kladversie. Je verbeteringen komen er op neer dat een groot deel van mijn aanpassingen van een dag tevoren zonder verklaring worden teruggedraaid. Ik moet wel constateren dat onze visies over vorm en inhoud van een encyclopedisch artikel ver uit elkaar liggen. Ik wil hier even toelichten waarom ik dit artikel in ieder geval niet verbeterd vind :

  • overtollige woorden : je wijzigt “Een Europees jaar is een themajaar” in “Een Europees jaar is eigenlijk een zogeheten themajaar dat als zodanig…”
  • overtollige tussenkopjes, in principe bedoeld om langere tekst in te delen : momenteel zijn er 6 kopjes waaronder geen of hoogstens één zin staat.
  • niet relevante informatie over themadagen en –weken voeg je opnieuw aan de tekst toe, hoewel er onderaan al een verwijzing naar dit verwante onderwerp staat.
  • relevante informatie – een overzichtslijst met de afgelopen Europese jaren – verwijder je uit het artikel en verplaats je (zij het onzichtbaar) naar de overlegpagina.; je vervangt deze informatie dan door een “actuele” “lijst” van de jaren 2005-2010, zonder verklaring waarom de jaren vanaf 2005 dan wel bij dit artikel horen.
  • dubbele informatie : je voegt een tekstonderdeel “achtergrond” toe met identiek dezelfde alinea’s, ook identieke zinnen, als in het onderdeeltje “doelstellingen en werkwijze”. Waar eerder een lijstje stond met de thema’s van de afgelopen jaren, zet je een tekst terug waarvan alle informatie reeds in de rest van het artikel is terug te vinden.
  • overtollige verwijzingen naar het item “themajaar” (4 maal).
  • leesbaarheid : je voegt veel haakjes, underscores, afkortingen e.d. toe, die de leesbaarheid van de tekst niet ten goede komen.
  • vraagtekeninformatie : zoals ik ook al in het overleg bij het item themajaar zei, heeft het volgens mij geen zin om een artikel te schrijven met vraagtekens of dubbele haakjes,… Ofwel bestaat de informatie, ken je de informatie ofwel niet. Voor het aanbrengen van zulke twijfelinfo bestaat de overlegpagina.

Ook met je werkwijze heb ik moeite. Nadat ik mijn vorige aanpassingen in het overleg had uitgelegd, had ik het wel op prijs gesteld indien je deze volgens mij gemotiveerde aanpassingen ook gemotiveerd zou terugdraaien. Voorlopig leg ik de aanpassingen die ik nog dacht aan te brengen dan ook maar even opzij en wacht ik nog even af hoe dit evolueert. - rikipedia 27 feb 2007 20:11 (CET)Reageren

@Rikipedia. Had juist op Overleg:Themajaar#Overleg-_.2F_keuze-_.2F_probleem-_.2F_verbeterpunten aangegeven waar het misschien nog over moest gaan, maar daar hoorde ik niks meer van je. Reageer ook aldaar a.u.b.
Wilde je niet stangen of zo, maar was op Europees Jaar voor iets logischer opbouw en bepaalde stelligheden van je 'ieder jaar = europees jaar' e.d. er weer uit. Bovendien is er samenhang tussen Eur. en I'nale Jaren en zijn er ook nog maanden en weken en dagen, sommige themadagen ontstaan nadat er een corresponderend themajaar is geweest. Dus dat van begin van aan op betreffende pagina's aan lezer duidelijk maken was mijn idee.
Voorts is kop-alinea/-paragraaf bedoeld om inleidend te zijn en kan in vervolg-alinea's er verder op worden teruggekomen of ook wat herhaald. Zou graag misschien met koppelingen van alinea's willen proberen. Lees anders nog keer al het overleg tussen ons nog eens door, want je gaat ook niet overal op in.
Over voorbije en lopende/komende jaren, heb niet zoveel zin om over 'nieuwe' themajaren meteen hele pagina's aan te maken, zeker niet als er nog weinig bekend is vandaar dat ik op Eur. Jaar dus per kalenderjaar kort die jaren wil behandelen, waarna er misschien later een eigen pagina over kan ontstaan (met koppelingen?). Die ruimte is er niet op Themajaar, vanwege beperkende kolommen.
Tot slot je wilde aparte lijstjes/splitsingen maar die stonden dus al op overleg-pagina's of 'onderwater' op gewone pagina al klaar... Dan is er ook nog een Engels-Nederlands en uniform vertaal-'probleem'. Zie zelf soms door al dat gepriegel en verschillende versies ook wel dingen over hoofd en vind het af en toe ook wel welletjes.
Keer bellen met elkaar is makkelijker/sneller dan constant (uitgbreid) overleggen. - (Brabo 28 feb 2007 03:53 (CET)) P.S. Heb nu even iets meer internet toegang maar kan snel afgelopen zijn en dan moet ik prioriteiten stellen.Reageren

Naar een ruimer overleg[brontekst bewerken]

Voorlopig ga ik niet in op je voorstel om telefonisch te overleggen. Dus toch maar weer schriftelijk.

  • Op de vragen die je stelde op het Overleg:Themajaar ga ik nog wel in, maar niet hier. Ik kan ook niet alles tegelijk en begrijp je als je het hebt over gepriegel e.d. Vandaar dat ik bij voorkeur mijn bijdragen aan Wikipedia in kleinere, overzichtelijkere opdrachtjes indeel, en niet overal tegelijk mee bezig wil zijn : Themajaar, Europees Jaar, Themadagen, gedenkdagen, internationaal jaar,...
  • Met mijn bijdrage aan Europees Jaar bedoelde ik in eerste instantie de opbouw te verbeteren. Ik heb op 24 en 27 februari reeds uitgebreid geschreven wat ik zonder informatie te verliezen al gedaan had en waarom en ga dat niet herhalen. Je herhaalt nu een aantal punten, maar die kan ik niet anders beanwtoorden dan zoals ik reeds gedaan heb. Jij noemt je nieuwste versie nu beter en logischer en daar ben ik het dus niet mee eens.
  • Mijn onterechte stelligheid (enkelvoud) alsof er jaarlijks een Europees Jaar werd uitgeroepen, had je eenvoudig kunnen weghalen. Je hebt het nu over onterechte stelligheden (meervoud) e.d. (en dergelijke). Zulke veelheid aan onterechte stelligheden zag ik er toch niet instaan.
  • Ik ga ermee akkoord dat je op Europees themajaar bepaalde jaren waarover geen eigen artikel is of komt, in het kort wil behandelen. Je geeft hiermee echter geen antwoord op de vraag waarom je nu kiest voor de jaren vanaf 2005 en de vorige jaren weghaalt ? Verder is Wikipedia per definitie een project waaraan iedereen bijkomende informatie toe kan voegen. Daarvoor hoef je al op voorhand geen aparte kopjes te maken. Enfin, dat is mijn idee daarover. En koppelingen tussen pagina's en alinea's... ja, dat is toch perfect realiseerbaar en ook een van de sterke kanten van wikipedia ? Een artikel dient m.i. steeds een afgerond geheel te zijn, ook al zou je het vollediger willen.
  • Ja, ik wil die aparte lijstjes, ze staan er zeg je onderwater al klaar. Te wachten waarop ? Als ik ze zichtbaar maak, zet je ze zelf terug onderwater.
  • Wat de vertalingen betreft, daar was ik in mijn voorbereiding al een eind mee gevorderd. Een groot probleem zie ik daar niet. Voor sommige jaren vind ik geen vertaling, voor andere dan weer verschillende. De meest officiële vertalingen gebruiken ligt hier voor de hand. Ook kunnen we verwijzingen handhaven naar de officiële engelse benaming. Hoe dan ook, mocht dat de reden zijn waarom je ze weer weghaalt (maar je geeft geen reden), dan vind ik dat een onvoldoende reden.

Verder denk ik dat we de zaak eens door collega's kunnen laten bekijken. Ik zal het melden op Overleg gewenst -rikipedia 3 mrt 2007 09:26 (CET)Reageren

Auteursrechten ?[brontekst bewerken]

Uit de website van het Europees Parlement [1] : De EU kiest elk jaar een actiethema om een bepaald onderwerp onder de aandacht van de Europese burgers en de regeringen van de lidstaten te brengen. Het gaat om zeer uiteenlopende thema's, die voor de Europese instellingen en de lidstaten echter allemaal belangrijke aandachtspunten zijn (zie hieronder voor de volledige lijst).

Voor elk Europees Jaar wordt op Europees en op nationaal niveau een bewustmakingscampagne gevoerd. De actiethema's worden jaren van tevoren vastgesteld. Alles wordt in het werk gesteld om het welslagen van de campagne te verzekeren.

Het actiethema voor 2005 is burgerschap door onderwijs. Doel is in heel Europa projecten op te zetten om de rol van het onderwijs in het aanleren van de democratie te beklemtonen. Voor dit grootscheepse initiatief zijn aanzienlijke financiële, menselijke en technologische middelen ingezet.

Van de tekst "De EU kiest elk jaar een actiethema" hebben wij op Wikipedia wel "De Europese Organisaties kiezen NIET elk jaar een actiethema" gemaakt. -rikipedia 6 mrt 2007 17:53 (CET)Reageren


Ter verduidelijking van mijn opmerking hierboven : de ondertussen tweemaal herhaalde tekst op Wikipedia komt van de website van het Europese Parlement. -rikipedia 9 mrt 2007 03:15 (CET)Reageren

Bewerkingsconflict (Discongruentie?)[brontekst bewerken]

Kijk even rustig naar de volgende twee citaten uit twee opeenvolgende paragrafen:

"In Europees verband wordt een jaar als Europees Jaar aangewezen om een actiethema of een bepaald onderwerp onder de aandacht van de Europese burgers en de regeringen van de lidstaten te brengen. Het gaat om zeer uiteenlopende thema's, die voor de Europese instellingen en de lidstaten echter allemaal belangrijke aandachtspunten zijn (zie hieronder voor de volledige lijst)."

"De Europese organisaties kiezen niet elk jaar een actiethema om een bepaald onderwerp onder de aandacht van de Europese burgers en de regeringen van de lidstaten te brengen. In algemeen gaat het om zeer uiteenlopende thema's, die voor de Europese instellingen en de lidstaten echter allemaal belangrijke aandachtspunten zijn (zie hieronder voor de volledige lijst)."

Als min of meer ervaren lezer ben ik het hier allang kwijt. Achtergrond of doelstelling? Geen van beide natuurlijk, dit is allebei nakauwen.

Achtergrond: opbouw van de EKSG, de EEG, de Europese gedachte, in het kader daarvan gemeenschappelijke thema's in de vorm van Europees Jaar. Doelstelling: het smeden van gemeenschappelijke verbanden. Werkwijze: blabla. Uitzondering: niet elk jaar is een Europees jaar.

Europees jaar of themajaar: Europees jaar is per definitie ook een themajaar, namelijk plagiaat van de VN-jaren. Bouw een artikel "Europees Jaar" op vanaf het begin (= korte inleiding). Achtergrond. Doelstelling. Werkwijze. Geschiedenis. Huidige praktijk. Resultaten. Toekomst. Commentaar. Bijzonderheden. Noten, bronnen, relevante wiki-artikelen, externe links, categorieën.

Even methodisch werken heren, dit lossen jullie makkelijk zelf op. - Art Unbound 6 mrt 2007 23:50 (CET)Reageren

Thnkx. Bovendien was er naast Themajaar en Europees Jaar ook nog een aparte wiki-pagina Internationaal Jaar, maar die is foetsie. Dus als iemand die -zoals al eerder gevraagd- weer kan laten terugkeren, heel graag. - (Brabo 8 mrt 2007 03:30 (CET))Reageren
Thnkx=Thanks=Dank je wel voor de constructieve suggesties ? En nu gaat Brabo dus in het artikel, dankbaar gebruik makend van de opmerkingen, zijn verbeteringen dus opnieuw verbeteren ? (p.s. Mijn opmerkingen blijven mijns inziens ook nog geldig, dus laat niet na ze ook nog eens na te lezen). Verbeter dit artikel aub, help ! -rikipedia 9 mrt 2007 03:02 (CET)Reageren