Overleg:Farmaceutische industrie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door W.D. Sparling in het onderwerp Joop Bouma

Joop Bouma[brontekst bewerken]

Graag zou ik ook wat andere feiten over de farmaceutische industrie geplaatst zien.

20 Apr '06 - 780 W Slikken: hoe ziek is de farmaceutische industrie? Trouw journalist Joop Bouma geeft in zijn een boek 'Slikken' een fraai overzicht van de machtsrelaties van de farmaceutische industrie (Bouma, 2006). Op een leesbare, toegankelijke en kritische manier passeren vele onderwerpen de revu, geillustreerd met salliante praktijk voorbeelden, veelal uit Nederland. Het gaat over het creeren van ziekten, misleidende reclame maken voor producten, feteren van artsen, patientenverenigingen voor het karretje van de industrie spannen, en nog veel meer. Zeer lezenswaardig, stampvol met wetenswaardigheden, voor iedereen die geinteresseerd is in de gezondheidsindustrie.


Voor iedereen een pil

'Bij het zoeken naar nieuwe afzetmogelijkheden zijn voor de industrie niet langer zieke mensen de voornaamste doelgroep, maar gezonde, jongere mensen in rijke landen.'

Bouma laat zien hoe de farmaceutische industrie behoeften aan medicijnen creeert. 'Stress, jetlag, latente depressie, overgewicht, menopauze, moeheid of geringe erecties' worden onderwerpen waarvoor medicijnen de oplossing moeten bieden. Hiermee maakt de farmaceutische industrie zich een voorstander van biologische, technische oplossingen voor maatschappelijke problemen.

De Britse farmaceuten spreken van de gemiste miljoenen. Miljoenen mensen gaan nooit naar de dokter, waardoor de industrie een enorme omzet mis loopt. Ieder marketing plan bevat dus een reservering van miljoenen om deze gemiste 'patienten' te bereiken. Het boek beschrijft voorbeelden van hoe de industrie deze groep mensen, ondanks een verbod op geneesmiddelen reclame, toch kan bereiken.



Patient en industrie hand in hand

'Geen lobby is zo effectief als die van de patient. Het is moeilijk de druk te weerstaan van mensen die een geneesmiddel willen.'

Patientenverenigingen lijken op te komen voor de belangen van patienten. De farmaceutische industrie zegt ook op te komen voor de belangen van patienten. Twee handen op een buik, zou je kunnen zeggen. Toch liggen de verhoudingen iets ingewikkelder. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat de industrie toch niet altijd het beste voor heeft met de patient, en gewoon zo veel mogelijk probeert te verkopen. Of patientenverenigingen dit altijd even goed in de gaten hebben is een vraag die Bouma terrecht aan de orde stelt.

Zo zet Pfizer in op de aankomende vergrijzing. Pfizer hoopt op een spactaculaire toename van medicijn verkoop aan deze groep mensen. Door contacten te leggen met allerlei ouderen organisaties in heel Europa probeert Pfizer mensen aan de medicijnen te krijgen. Onlangs financierde Pfizer nog een studie naar de rol van patientenorganisaties in de toekomst, met de titel 'Gezond ouder worden'.

Pfizer ziet vooral mogelijkheden in de patientenvereniging als inkoopmacht. Niet alleen zorgverzekeraars mogen zorg inkopen, ook andere partijen staat dit vrij in het nieuwe beleid van minister Hoogervorst. De industrie zal haar banden met de patientenverenigingen zo goed mogelijk benutten om haar producten te verkopen. Patientenverenigingen hebben geen schijn van kans om een goed doordacht oordeel te kunnen vormen over nieuwe middelen door gebrek aan geld, deskundigheid, menskracht en ervaring (Vianen, 2005).



Onzichtbare reclame

Reclame maken voor een geneesmiddel is in Nederland verboden. Een reclame code commissie poogde hierop toe te zien, maar sneuvelde onlangs door nieuw overheidsbeleid waarin wordt gesteld dat de farmaceutische industrie hun eigen reclame campagnes moet gaan reguleren. Hoe deze omslag in denken tot stand is gekomen wordt op een heldere wijze uiteen gezet door Bouma.

Een van de technieken om toch de vraag naar een middel aan te jagen, is het maken van reclame voor een symptoom in plaats van voor een middel. Dat mag immers wel. Zo werden er op de radio spotjes uitgezonden over schimmelnagels. Fabrikant Novartis hoopte dat mensen naar de huisarts zouden gaan om daar te vragen naar medicijnen, en wel de medicijnen van Novartis. Een prachtige tactiek om 'de missing millions' toch pillen aan te smeren. Of schimmelnagels nu werkelijk een probleem is of niet doet niet zo ter zake. Ook is het niet in het belang van de farmaceutische industrie om huisartsen met nuttigere dingen bezig te laten zijn.



'Slikken' geeft een interessante blik op de werking van relaties tussen farmaceuten, de gezondheidszorg en de overheid. Het is wrang om Hoogervorst telkens weer te horen roepen dat mensen ten onrechte naar de dokter hollen, dat dit afgeremd moet worden met een no-claim regeling. Mensen moeten er van doordrongen worden hun eigen verantwoordelijkheid nemen, terwijl er zo ontzettend veel rammelt aan hoe de overheid om gaat met de macht van de farmaceutische industrie. Het op een zijspoor zetten van de Stichting Code Geneesmiddelen Reclame, is een klap in het gezicht van mensen die serieus met de problemen in de gezondheidszorg aan de slag willen. Dit boek kan zeker bijdragen aan een omslag in het politieke denken waardoor de problemen weer aangepakt kunnen worden waar ze ontstaan.



Bronnen:

Bouma, Joop (2006) 'Slikken; hoe ziek is de farmaceutische industrie?' L.J.Veen, Amsterdam

Vianen, G.J. (2005) 'Gezond ouder worden' STG, Leiden

geplaats door r.w.slaats zaterdag 20 oktober 16:33

Leuk.... interessant....., maar wikipedia is geen column waar iedereen maar z'n opinie in kan zetten! Wikipedia is een encyclopedie (of streeft daarnaar). Je zoekt het verkeerde medium om je stuk in te zetten. Demophon 20 okt 2007 16:50 (CEST)Reageren


de discussie pagina is geen verkeerd medium voor opinies.. maar uit nieuwsgierigheid; waar kan ik meer informatie vinden over de methodes van de pharmaceutische industrie? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 82.217.67.12 (overleg · bijdragen)

Voor een wat genuanceerder beeld zou je niet alleen Goldacre's boek Bad Pharma of Bouma's Slikken moeten lezen, maar ook H. J. Out's boek Leve het geneesmiddel dat juist handelt over de verdiensten van de farmaceutische industrie. Want die zijn er natuurlijk ook. W.D. Sparling (overleg) 31 dec 2019 13:19 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Farmaceutische industrie. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 9 mei 2019 12:38 (CEST)Reageren