Overleg:Faseruimte

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 15 jaar geleden door BertS in het onderwerp Statistische verdeling

Statistische verdeling[brontekst bewerken]

Het grote aantal dimensies van de faseruimte speelt geen rol bij het invoeren van ensembles. Een ensemble vertegenwoordigt namelijk geen statistische verdeling over een groot aantal deeltjes, maar een statistische verdeling over een groot aantal mogelijke toestanden van het systeem, zelfs als dat systeem maar uit één of een klein aantal deeltjes bestaat.--Lieven Smits 8 feb 2009 00:13 (CET)Reageren

Lieven,
zo'n snelle reactie op een edit van mij heb ik nog nooit meegemaakt, en wel een inhoudelijke, over een onderwerp waarover lang niet iedereen kan meepraten! (Ik ben dan ook nog maar twee jaar bezig op Wikipedia).
Maar ter zake: het is waar dat er geen direct verband bestaat tussen het grote aantal dimensies in de faseruimte (ofwel: vrijheidsgraden) en het invoeren van ensembles. Dit grote aantal is echter wel de reden dat er op een statistische benadering moet worden overgegaan, wat ik ook duidelijk stel. Voor zo'n statistische benadering is het concept van een ergodisch ensemble wenselijk, zo niet onontbeerlijk. Kenmerk van een ergodisch ensemble is dat het tijdgemiddelde van elk element gelijk is aan het ensemble-gemiddelde. Zie bijv. het gepubliceerde college van Mark Tuckerman van New York University.

Misschien moet het adjectief 'ergodisch' erbij in het Wiki-artikel. Nog beter zou zijn om het artikel statistische thermodynamica op te pimpen, maar dat staat al zó'n tijd op mijn to-do-lijstje. Als jij daar zin in hebt, is dat ook prima.

Nog een opmerking van taalkundige aard: als noordnederlander vat ik het woord 'ogenblikkelijk' niet op als een scherp bepaald tijdstip waarop een variabele (bijv. plaats, snelheid, versnelling) een bepaalde waarde heeft, maar als een aanduiding dat iets zeer binnenkort gaat gebeuren. In een natuurwetenschappelijke verhandeling lijkt mij het woord 'momentaan' beter.

Groeten, --BertS 8 feb 2009 08:54 (CET)Reageren