Overleg:Geografische naam

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Bever

Dit artikel heeft eigenlijk een beetje vreemde titel en definitie. Een geografische naam is in de eerste plaats, net als een toponiem, een naam die een locatie of gebied op Aarde aanduidt. In de studie van persoonsnamen worden beide woorden echter ook gebruikt voor de gevallen waarin een toponiem wordt toegepast als persoonsnaam, of wanneer de persoonsnaam daarvan afgeleid is (bijvoorbeeld door toepassing van het tussenvoegsel ‘van’.

Ann Marynissen gebruikt de term ‘geografische namen’ in de hier gegeven bron (een uitgebreidere versie staat hier ook als verzamelnaam voor herkomstnamen en adresnamen, als typen familienamen. Maar dit is een afgeleide toepassing van de woordgroep ‘geografische namen’, de letterlijke betekenis is wat ik hierboven vermeldde.

In de Grote Van Dale (1999) is ‘geografische naam’ een opnoemer (d.w.z. het staat wel als voorbeeld in het lemma ‘geografisch’, maar zonder betekenisverklaring. Voor ‘toponiem’ geeft men overigens ook alleen de letterlijke betekenis (plaatsnaam). Het Netwerk Naamkunde (dat op de pagina over soorten familienamen eveneens een verkorte versie van het stuk van Marynissen geeft) zegt: "Aardrijkskundige namen of toponiemen (uit het Grieks: tópos, plaats en ónoma, naam) stellen ons in staat om aan te geven waar iets plaats vindt". De Taalunie heeft, zoals velen hier bekend, een lijst met buitenlandse aardrijkskundige namen. Er is geen reden om aan te nemen dat het vervangen van "aardrijkskundig" door het synoniem "geografisch" tot een betekenisverandering leidt.

Het Nationaal Georegister spreekt van ‘geografische namen’, gedefinieerd als: “referentie naar natuurlijke, culturele en kunstmatige objecten”. Het register “bevat de namen van gebieden, regio's, plaatsen, steden of nederzettingen, of elk geografische of topografische object dat van publieke of historische waarde.” En het KNAG gebruikt het verslag Standaardisering van geografische namen tijdens VN conferentie de termen ‘geografische namen’ en ‘aardrijkskundige namen’ door elkaar.

Overigens: volgens onze richtlijnen voor artikelnamen dienen die in het enkelvoud te staan, behalve als er een goede reden is om voor een meervoud te kiezen, zoals bij volken en taxonomische groepen. Ik vraag mij af of er in dit geval een goede reden is. Bever (overleg) 6 sep 2020 21:07 (CEST)Reageren