Overleg:Geschiedfilosofie

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door J.G.G.

Over: Geschiedfilosofie in de 20e eeuw Dit kopje bevat twee speculatieve geschiedfilosofen uit de twintigste eeuw. Ze worden zo gedefinieerd door Frank Ankersmit in Denken over geschiedenis. Een overzicht van moderne geschiedfilosofische opvattingen (1986). Er wordt uitgelegd wat hun geschiedfilosofieën inhouden, verder niks. Het is mij niet duidelijk wat dit toevoegt aan een pagina over geschiedfilosofie.

Ook zou een lezer ten onrechte kunnen denken dat deze schrijvers door de huidige academische gemeenschap hoog in aanzien staan. Het tegendeel is waar; tegenwoordig vallen deze heren onder het historicisme en worden ze niet meer serieus behandeld, ook niet als voorbeelden voor de twintigste eeuwse geschiedfilosofie. Dergelijke speculatieve geschiedfilosofieën doen uitspraken over de aard van het historisch proces en willen daarmee de toekomst voorspellen. Daarom vallen ze binnen de geschiedfilosofische tak van het historicisme. Hoewel er geen volledige verwerping van het historicisme heeft plaatsgevonden binnen de geschiedfilosofie, is het op zijn minst noodzakelijk om deze schrijvers in een wetenschappelijke context te plaatsen.

Daarom stel ik voor om dit kopje zoals het er nu staat helemaal te verwijderen of grondig te herzien.

143.176.152.175 3 apr 2020 13:34 (CEST)Reageren

Bedoelt u Toynbee en Spengler? Die worden nochtans wel vernoemd in het overzicht 'Philosophy of History' in de Stanford Encyclopedia of Philosophy die ik als bron heb opgegeven.
Overigens: niemand zegt dat het artikel klaar is en er niets meer aan kan worden toegevoegd. Beschikt u over degelijke bronnen, dan staat het u uiteraard vrij om het artikel verder uit te breiden. mvg, J.G.G. (overleg) 3 apr 2020 14:16 (CEST)Reageren