Overleg:Gesloten spel

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 19 jaar geleden door Bob.v.R

Hallo Bob, het Gusev gambiet is een subvariant van de Oostenrijkse opening, die op haar beurt een variant van het geweigerd Damegambiet is. Het Stonewall systeem komt twee keer op je lijstje voor. Het Albintegengambiet is ook een variant van het Damegambiet Zukertort krijgt een ?

Het gedoe rond de openingen is al met al nog niet rond, ergens klopt het niet. Ik dacht afgelopen weekend aardi op weg te zijn met de verwijzing naar de K-pion, D-pion en de Flankspelen, maar jij hebt dat allemaal veranderd en nu ligt de nadruk op de open spelen, gesloten spelen etc. En leek heeft grote moeite om hier iets van te begrijpen, dunkt me. mvrgr (Jaapvanderkooij 5 jul 2004 15:21 (CEST))Reageren

Jaap, met de hoofdindeling die je hier noemt ben ik geheel akkoord!! Om die reden heb ik deze hoofdindeling op 4 juli 2004 ingevoegd op de pagina Schaakopening, want daar stond die nog niet. De vraag is echter waar er uitgebreide lijstjes van openingen worden vermeld. Het lijkt handig om dat op niet al te veel verschillende plaatsen te doen, want dan krijg je na verloop van tijd verschillen tussen die lijstjes, die dan vervolgens weer met veel inspanning moeten worden weggewerkt (die verschillen bedoel ik). Mij lijkt dan de best werkbare oplossing om de lijstjes vooral te positioneren bij de open, halfopen, gesloten en halfgesloten spelen. En natuurlijk moet er ook bij de flankspelen een lijstje zijn.
De leek krijgt vanaf 'schaakopening' nu dus de categorieën K-pion, D-pion en Flankspelen.
Vanaf K-pion (in principe zonder lijstje) 3 subcategorieën: open, halfopen, 1.e3.
Vanaf D-pion (in principe ook zonder lijstje) 3 sucategorieën: gesloten, halfgesloten, 1.d3.
Vanaf flankspel: 2 veel gespeelde flankspelen plus een lijst met de kleinere.
Dit zou helder moeten zijn. Wat we nog wel kunnen overwegen is om op de hoofdpagina van de schakopening de linken naar open spel etc. te verwijderen, omdat hier al vanaf K-pion en D-pion naartoe kan worden gegaan. Zou jij daar een voorstander van zijn?
Jaap (en anderen), hoe kijken jullie aan tegen deze overwegingen? Groet, Bob.v.R 5 jul 2004 19:29 (CEST)Reageren