Overleg:Gilze

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 maanden geleden door Redav in het onderwerp Tekstopbouw verwart

Tekstopbouw verwart[brontekst bewerken]

De huidige artikeltekst bevat o.a.:

”De abdis van Thorn regelde het bestuur en de rechtspraak in deze streken, nog voordat de Baronie van Breda zich had gevormd. De door haar opgerichte rechtbank ‘Den Ouden hof van Gilze’ bleef bestaan tot aan de secularisatie van de abdij in 1795. Later kwam Gilze in het bezit van de Heer of Baron van Breda. Maar de abdis behield tot aan de Franse Revolutie belangrijke rechten en bezittingen.”

Een argeloze lezer wordt hier op het verkeerde been gezet dat Gilze later dan 1795 aan het bezit van de Heer of Baron van Breda werd toegevoegd, en dat vervolgens de abdis tot aan de Franse Revolutie rechten en bezittingen hield. Maar … de Franse Revolutie begon al vóór 1795, t.w. in 1789.

De bedoelde betekenis lijkt ergens terug te springen in de tijd, maar waar?

Voorts wordt “in het bezit komen van” vaak gebruikt in de betekenis van “verwerven”, zodat de tweede zin in de aanhaling te lezen is alsof Gilze de Heer of Baron van Breda verwierf, zodat de zin onjuist kan zijn en tenminste meerduidig verwoord is.

Wie kent de historische opeenvolging der gebeurtenissen en kan de zaken duidelijk en eenduidig verwoorden?Redav (overleg) 31 dec 2023 00:33 (CET)Reageren