Overleg:Golfbreker

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 2 maanden geleden door HJVerhagen in het onderwerp Dijksteen??

Engelse woorden[brontekst bewerken]

In het artikel staan nogal veel Engelse woorden waar m.i. beter Nederlandse synoniemen gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld bij de uitleg van de opbouw van golfbrekers. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 213.84.165.83 (overleg · bijdragen) 3 mei 2007 15:31

Standhoofden afbeeldingen[brontekst bewerken]

De plaatjes bij het artikel zijn geen golfbrekers, maar strandhoofden). Deze hebben niet de functie om golven te breken, maar om erosie van de kust te verminderen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 145.94.19.76 (overleg · bijdragen) 24 mrt 2009 18:14

HJVerhagen (overleg) 25 jan 2019 14:54 (CET)Reageren

Dijksteen??[brontekst bewerken]

De term Dijksteen is binnen de waterbouwkunde geen gebruikelijke term. Als je op Google dit woord zoekt, vind je alleen maar artikelen van Martens Beton. Het lijkt er dus op dat dit woord een verzinsel van Martens Beton is. Bovendien is de alinea over "dijkstenen" volstrekt onduidelijk. Bedoeld wordt waarschijnlijk dat golfbrekers ook uitgevoerd kunnen worden met een zetsteenbekleding. In the verleden is dat in Nederland wel gedaan, maar voor golfbrekers is een gladde bekleding vaak niet optimaal. Golfbrekers zijn geen dijken. Een golfbreker bekleed met Hillblocks geeft minder golfoverslag dan een golfbreker bekleed met Basalton of Hydroblock, maar nog altijd veel meer overslag dan bij een breuksteen golfbreker optreedt. Daarom is voor golfbrekers een bekleding met zetsteen niet een voor de hand liggende oplossing.

Ik kan me voorstellen dat we op deze plaats een alinea plaatsen over het bekleden van een golfbreker met zetsteen (zoals Hillblock), maar daar wel de bezwaren van zo'n soort bekleding voor gebruik bij een golfbreker toevoegen.

Wikipedia moet geen reclamefolder voor Martens Beton worden. (NB Ik heb het woord dijksteen wel gevonden in een publicatie van Neyt, P.J. (1865): Mededelingen nopens de oeverafschuivingen, den 10den Maart aan den Vlietepolder ontstaan in: Verhandelingen van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs 1865-1866, 2e gedeelte. Maar die bedoelt iets anders, nl. de dijks-teen.)

HJVerhagen (overleg) 15 feb 2024 21:49 (CET)Reageren