Overleg:Groep Packard

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Encycloon in het onderwerp Nalooplijst

Felix Dubois 10 mrt 2011 17:44 (CET) Felix Dubois 19 mrt 2011 16:17 (CET)(aanvullingen vet en cursief gedrukt)
De groep Packard werd geleid door Henk Deinum en opgezet door Louis d'Aulnis de Bourouill. Over beide personen zijn goede bijdragen te vinden op Wikipedia. De huidige pagina bevat in het kort het doel, maar niet de opzet, wijze van werken en het wel en wee van de groep. Aan de hand van het boek van Dr. J. M. Somer en de rapportage van Henk Deinum na de oorlog wil ik dit herschrijven, met behoud van 'Contacten' en 'Externe Links'. Hierdoor wordt een samenhangend geheel verkregen tussen de in Wikipedia beschreven organisaties Bureau Inlichtingen en Groep Packard enerzijds en anderzijds de in Wikipedia beschreven personen, zoals Hans van der Stok, Henk Deinum, Louis d'Aulnis de Bourouill, Aad de Roode, Ada van Rossem, Theodorus Dubois, Caspar Naber, de nog op te nemen 'Eduard Otto Mettivier Meyer' en de leden van de zendgroep Vuurtoren.
Mijn tekstvoorstel is als volgt:
De groep Packard was een Nederlandse inlichtingengroep tijdens de Tweede Wereldoorlog die in verbinding stond met het Bureau Inlichtingen van de Nederlandse regering in Londen.

Na het oprichten van het Bureau Inlichtingen (BI) op 28 november 1942 werd door BI op verzoek van de reeds in het verzet actieve Henk Deinum en Marinus Vader een plan gemaakt voor de telegrafische berichtenwisseling tussen het bezette Nederland en Londen. Na een opstartfase door geheim agent Johan Paul (Hans) van der Stok, werd een zender en een zendplan ontvangen met de naam 'Plan Packard'. Na een moeilijke start werd Louis d'Aulnis de Bourouill, hierna te noemen d'Aulnis, door BI belast met de instructie, materiaalvoorziening en het leggen van contacten in bezet gebied. Doel was het oprichten van een stelsel van geheime zenders. Prioriteit gold het verzenden ten behoeve van de Britse luchtmacht van synoptische weerberichten, berichten waarin gelijktijdige waarnemingen van verschillende weerelementen zijn opgenomen.
d'Aulnis werkte in Den Haag nauw samen met Henk Deinum, Marinus Vader en Aad de Roode. Zendmateriaal werd geleverd door vanuit Londen geparachuteerde agenten en door van de TH in Delft en van Philips te Eindhoven (Eduard Otto Mettivier Meyer) verkregen materiaal. Meteorologische waarnemingsapparatuur werd vanuit Engeland gedropt en onder meer beschikbaar gesteld door rederijen. De ijking ervan werd gedaan door KNMI-medewerkers. De vervolgens ten behoeve van de informatievoorziening van de zenders opgerichte koeriersgroep werd door d'Aulnis 'Spyker' genoemd. Spyker werd geleid door Marinus Vader. Een andere koeriersgroep, die vooral politieke en maatschappelijke informatie doorgaf was 'VoxPop'onder de leiding van ds. O.T. Hylkema. Het inlichtencentrum in Amsterdam, later Twente, werd geleid door Mr. J.C. Hugenholtz. Hier functioneerde een zender met een eigen staf en de koeriersdienst PQ. In de loop van 1943 en 1944 functioneerden in totaal vijf zenders en drie koeriersgroepen. Vier van de zenders waren in hoofdzaak meteozenders. De twee inlichtingencentra beschikten behalve over zenders, zendschema's en telegrafisten, over een reeks van informanten, koeriers, een fotograaf en een bureauorganisatie. Ze onderhielden nauw contact met elkaar en stonden elkaar bij waar nodig. Alle zenders konden onafhankelijk van het electrisch net functioneren. De meteozenders konden en werden ook voor inlichtingen of geheime instructies gebruikt nadat geallieerde troepen op Nederlandse bodem verschenen. Dit gebeurde omstreeks 10 september 1944.
In juli 1944 stuurde BI de agent Karel August Mans, schuilnaam 'Vuurtoren', naar Nederland om na te gaan of de verbindingen van de diverse stations nog steeds veilig waren en om, vooral in het Noorden en Oosten van het land, nieuwe zendposten op te richten. Hiertoe werden, naast Mans, nog eens vijf agenten vanuit Londen gedropt met de benodigde zendapparatuur. Zij zijn bekend onder de naam 'Zendgroep Vuurtoren'. Voor zover zij konden functioneren werd samengewerkt met de groep Packard. Het eerste deel van de opdracht van Mans werd succesvol afgesloten: vastgesteld werd dat de verbindingen niet besmet waren door de vijand. Het tweede deel van de opdracht eindigde desastreus toen Mans in november 1944 werd gearresteerd door de Sicherheitsdienst en hij zijn informatie snel prijsgaf en met de vijand samenwerkte. Felix Dubois 19 mrt 2011 12:53 (CET)

De meeste zenders werden hierdoor in november 1944 door de Duitsers opgerold, met het verlies van tientallen mensenlevens tot gevolg. Twee zenders konden na een verhuizing en het maken van een doorstart blijven functioneren tot het eind van de oorlog. De zender in Maastricht functioneerde tot de bevrijding van de stad op 14 september 1944.

De groep Packard werd, ondanks het voortijdig moeten beëindigen van de activiteiten van de meeste zenders, niet geïnfiltreerd door de vijand. De verstrekte informatie aan BI bleek tot het einde toe betrouwbaar.

Bronnen: Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog, Dr. L. de Jong.'Zij sprongen in de nacht', Dr. J.M. Somer ( Van Gorcum&Comp.) Verslag inlichtingengroep Packard; Ir. H. Deinum. Genoemd Vrij nederland artikel

Contacten: ongewijzigd. Externe links: ongewijzigd.

Hulde; Misschien een idee om ook nog wat te zeggen over (+linken naar) de verschillende zendgroepen. Er zijn al vrij uitgebreide pagina's over verschillende betrokkenen oa Karel August Mans, Gerard Kouwenhoven, Cornelis Hendrik van Bemmel,Harmen Koopmans allemaal "Vuurtoren", zo uit m'n hoofd. ps: Is dat verslag van Henk Deinum ook ergens online te vinden? Hmmmmmz (overleg) 11 mrt 2011 00:33 (CET)Reageren

OK. Ik zal dit aanvullen. Een kopie van de verslagen van Henk Deinum en van S.P. de Boer (zender Beatrix-Met) heb ik 'geërfd'. Deze documenten staan nu overgetypt in een WORD-document. Ik bied aan dat via e-mail op te sturen. Felix Dubois 11 mrt 2011 09:01 (CET)

Hallo Felix, Je voorstel lijkt me een welkome verbetering van het artikel. Ik zou het bijzonder op prijs stellen als je het genoemde word-document naar me zou willen sturen. mvr gr Hmmmmmz (overleg) 15 mrt 2011 15:22 (CET)Reageren

Nalooplijst[brontekst bewerken]

Ik verzoek u om de bijdrage voorlopig te herstellen. In 2011 is de grote wijziging in 'Groep Packard' met hulp van mede'wikepedist' Hmmmmmz tot stand gekomen teneinde de samenhang van de verzetsgroep met 6 verzetsstrijders (opgenomen in Wikipedia) te verduidelijken en te versterken. Bovendien sluit het aan, met enige overlap, op de Wikipedia-bijdrage ten name van de op de nalooplijst staande leider Henk Deinum. Ten aanzien van de 'Contacten' merk ik op dat door mij geen wijzigingen daarin zijn aangebracht. Ten aanzien van 'Externe Links': deze zijn solide. Desgewenst kan ik de moderator het lang geleden via de R.I.O.D. verkregen en in WORD overgetypte verslag van H.Deinum via e-mail toesturen. Dank u. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Felix dubois (overleg · bijdragen)

Dag Felix dubois, als je zeker weet dat de inhoud verifieerbaar en ook neutraal is, kun je het sjabloon van het artikel afhalen. Mvg, Encycloon (overleg) 15 sep 2019 17:31 (CEST)Reageren