Overleg:Handelsingenieur

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door InternetArchiveBot in het onderwerp Externe links aangepast

Beste,

Ik vervang de uitleg van Handelsingenieur aangezien de nadruk ligt op het "ingenieur"-gedeelte. In mijn ogen is dat een verkeerd beeld van een Handelsingenieurs. Normale Handelsingenieurs hebben geen opleiding gekregen om ooit machines, gebouwen, of auto's te kunnen maken. Wij krijgen alleen extra wetenschappen om de andere wetenschappers te begrijpen. Wij krijgen daarom veel diverse wetenschappelijke vakken, maar kunnen ze onmogelijk allemaal in de diepte zien. We raken ze maar lichtjes aan. Onze opleiding heeft niet genoeg tijd en ook niet als doelstelling om ooit "ingenieur" te worden. Handelsingenieurs in de Beleidsinformatica krijgen wel een groot pakket van "informatica"-vakken in hun opleiding. Dus die hebben een grotere kans om met hun kennis informatiesystemen te bouwen, ondersteunen en te leiden. Daarvoor worden ze ook gemaakt.

Deadmaster

Gelieve de volgende keer, als je besluit een artikel te verknoeien, op zijn minst de moeite te doen om de wiki regels eens te bekijken en op zijn minst de moeite te doen om een samenhangend artikel te schrijven of paragrafen waar je besluit het werk van anderen teniet te doen. Fek ihr 23 mrt 2006 07:12 (CET)Reageren
Niet alles ingenieurs worden opgeleid om machines, gebouwen of autos te maken (cf. bio-ingenieurs, informatica, ...); dit is een achterhaalde definitie. Iedere ingenieur heeft een brede wetenschappelijke achtergrond, en gaat zich daarnaast toespitsen op een specifiek doeldomein: machinebouw, informatica of cel technologie, of in een aantal opties, economische achtergronden/brugfunctie van het bedrijfsvoeren. Veel "types" ingenieurs komen elkaar dan ook vaak tegen in het latere bedrijfsleven. Het lijkt me dan ook niet aangewezen en eerder kortzichtig om dit artikel te beperken vanuit een gelimiteerde persoonlijke invalshoek: dit zou de geest van wikipedia ook niet echt ten goede komen.

Hallo kleine correctie: in Vlaanderen geven alleen de opleidingen tot Burgerlijk Ingenieur (Master in de ingenieurswetenschappen) en Bio-Ingenieur (Master in de bio-ingenieurswetenschappen) recht op het voeren van de titel `ir.' Een handelsingenieur mag dus enkel `handelsingenieur' voeren, maar niet `ir.' Een gevolg hiervan is trouwens dat alleen Burgerlijk en Bio-ingenieurs lid kunnen worden van de KVIV (Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging), maar dus niet de handelsingenieurs. (tja ...) Of dit al dan niet eerlijk is, daar spreek ik me niet over uit, maar 't is wel een feit. DaBeast

Grotendeels correct. Het onderscheid is historisch gegroeid. The `ir.' werd vastgelegd toen er nog maar burgelijks en landbouw ingenieurs waren: de practische en academische betekenis kwam dus overeen (als de wetteksten gelezen worden, werd daar in de overgangsbepalingen ook mee rekening gehouden.
Terwijl in veel andere landen de economische opleiding voor ingenieurs verzorgd bleef binnen de faculteit van toegepaste wetenschappen, werd deze in Belgie (en ook in Frankrijk en Finland geloof ik) ondergebracht in de faculteit economie door een specifieke opleiding te organiseren. Er werd (geloof ik) nooit echt geijverd om de wettekst uit de jaren 30 aan te passen. Eenzelfde geschiedenis ziet met gebeuren met de industrieel ingenieurs waar de opleidingen nog later werden ingericht; die de afkorting `ing.' gebruiken. Begin jaren 90 was er terug een hervorming waarbij alle universitietsopleidingen tot ingenieur worden hervormd tot 5 jaar (ipv van 4 jaar voor handelsingenieur). Hoewel het gebruik van afkortingen voor titelatuur zeldzaam is voor deze ingenieurs, wordt de (interne) afkorting van `h.ing' veranderd in 'h.ir.'. Eerder (zeer) zeldzaam ziet men dit in CVs of in abstracten.
Bij de recente BaMa hervormingen werd in een van de latere herzieningen van het decreet terug de historische afkortingen opgemomen en werd `ing.' aan industrieels toegewezen. Hoewel een van de de bedoelingen van de hervormingen was om de opleidingen internationaal te harmoniseren, werden dus toch nog nationaal getinte en zeer regionale verschillen opgenomen. Er is dus in Be (en in een paar andere landen) over de laatste 75 jaar een verschil gegroeid in de initiele interpretatie van de wetgevers en de huidige toestand. Praktisch gezien worden dergelijke titelaturen steeds zeldzamer gebruikt en binnen bedrijven vaak vermeden.
Bij de vereniging die je noemt, stellen ze zelf de samenstelling en de voorwaarden van de ledenlijsts vast, dit heeft op zich niet veel te maken met de afkortingen: ik denk dat je dit beter vergelijkt met een allumni vereniging, maar dan niet beperkt tot 1 universiteit en dit wordt ook zo gebruikt: de allumni brengen hun activiteiten daar onder in plaats van een eigen feitelijke vereniging. Andere (internationale) verenigingen maken dit onderscheid niet.
Er zijn dus universitaire en niet universitaire ingenieurs, ingenieurs met afkorting X en met afkorting Y. Eigenlijk is dit niets anders dan een inkomsticket, wat je verder doet hangt grotendeels van je eigen capaciteiten af: na een aantal jaar zie je in management, verkoop of techniek, een mix van al deze (en andere) richtingen.
Die indeling in universitaire en niet-universitaire ingenieurs vind ik maar heel kunstmatig hoor, aangezien in sommige landen de universitaire ingenieurs op het niveau zitten van (de betere) Vlaamse hogeschool ingenieurs. Ik zie eerder allerlei soorten ingenieurs, zoals er sommigen eerder technisch-wetenschappelijk zijn, anderen meer toegepast technisch, de ene houdt dit bezig met levende materie, de andere niet, de ene wilt toepassen, de andere wilt onderzoek doen, en nog anderen zijn eigenlijk eerder toegepaste economen met een technische achtergrond dan zuivere ingenieurs. En de grenzen zijn ook niet duidelijk bepaald, zeker niet internationaal bekeken. (op lokaal niveau nog enigszins)
Dat de verschillen vervagen na verloop van jaren (bv. tussen handelsingenieur en burgerlijk ingenieurs) werkt maar in 1 richting eh. 't Is niet omdat bv. een burgerlijk ingenieur in het management wordt ingezet (door het niet in de opleiding maar wel in de praktijk geleerd te hebben) dat omgekeerd daarom een handelsingenieur kan ingezet worden waarvoor een burgerlijk ingenieur wordt opgeleid (bv. bruggen, chemische installaties, een nieuwe raketmotor, technisch-wetenschappelijke software, ict-systemen, etc. ontwerpen, of bv. wetenschappelijk onderzoek doen in de ingenieurswetenschappen) Van zodra het gaat om de `echte' ingenieurspraktijk, kan een handelsingenieur niet mee. En da's volgens mij de oorzaak van de dubbelzinnigheid omtrent hoe `ingenieur' een handelsingenieur (al dan niet) is. Moest men de opleiding initieel anders genoemd hebben (bv. `licentiaat in de toegepaste economissche wetenschappen en technologie'), dan was er `toevallig' nooit een afgestudeerde geweest die zich als ingenieur beschouwde. Dat zogenaamde `inkomticket' is niet echt geldig voor de echte ingenieurspraktijk vrees ik. DaBeast
Je vreest onterecht :) Je merkt dat je niet echt 'in the field' zit, maar grofweg gezien heb je wel gelijk; de verdeling ligt door de opleiding natuurlijk anders; maar je vindt alle drie de profielen (in andere verdelingen) in R&D, commerciele en management functies. Als de interesse er is, gaan meer technische profielen eerder management opleidingen bijvolgen, en omgekeerd. Bij handelsingenieurs is er soms wel een affiniteit te zien naar de `nieuwe' richtingen: informatica en ict. Ik denk ook niet dat die gepast zouden zijn voor de klassieke technische beroepen.
Moesten alle `ingenieurs' `licentiaat in mechanica of landbouwkunde' geheten zijn, dan zou deze discussie ook niet plaats vinden.
Dat onderscheid tss universitair en niet universitair is inderdaad kunstmatig, maar praktisch heeft het enkel belang voor het startloon. In andere landen worden `ingenieursopleidingen' aan hogescholen georganiseerd en/of is er geen onderscheid tussen universiteiten en hogescholen. Met die waardeoordelen moet er inderdaad voorzichtig worden omgesprongen, en is meestal een discussie die vanuit een richting wordt gevoerd.
Ok dan, is genoteerd, ik zal het mettertijd wel allemaal merken wanneer ik in `the field' zit ;) DaBeast

Hoi, is die woordenwissel er al terug? 't is weer een burgies zijn die vindt dat handels of industrieels geen echte ingenieurs zijn. Ik ben een paar jaar geleden afgestudeerd als handelsingenieur in de beleidsinformatica en werk in een software bedrijf en maken paketten voor machine aansturing. Andere mensen uit mijn jaar werken met databanken en ICT systeem ontwerp. Er is iemand die software maakt voor een grote winkelketen en iemand die herkenningssoftware schrijft voor verkeerscameras. Iemand anders werkt bij de overheid in een ICT afdeling. Ik denk dat iedereen uit mijn richting een een zogezegd technisch beroep zit. Iemand anders uit mijn middelbare school heeft burgelijk gedaan en zit nu in de verkoop. Zijn wij dan allemaal uitzonderingen? Ik vind dit alles nogal wat kortzichtig hoor. Els.

1. Eum, Beste Els, leer eens lezen. Waar heb ik gezegd dat industrieel ingenieurs geen ingenieurs zijn ??
2. Ik beweer trouwens niet dat een handelsingenieur geen ingenieur is, ik was er nog over aan het discussieren. Los hiervan vind ik `werken in een ICT-afdeling' trouwens een slecht argument :) DaBeast

Hierbij treed ik Els bij. Haar argumenten duiden erop dat handelsingenieurs en handelsingenieurs in de beleidsinformatica wel degelijk niet zelden in de R&D terechtkomen (zoals ook ikzelf) en ze dus wel degelijk inzetbaar zijn in bepaalde domeinen waartoe ook een burgerlijk ingenieur wordt opgeleid (gegeven het voorbeeld van ontwerpen van ict-systemen), wat, laat me toe dit te corrigeren, wel degelijk in een van jouw argumenten naar voor kwam. Maar eerlijk gezegd vind ik het argument van deze omgekeerde inzetbaarheid ook geen zo een goed argument: een bio-ingenieur hoeft ook niet een van de typische jobs van een burgerlijk ingenieur te doen om `ingenieur' genoemd te worden. Omgekeerd geldt net hetzelfde. Uiteindelijk gaat het allemaal - ook handelsingenieurs en handelsingenieurs in de beleidsinformatica - om opleidingen die een goede basis technische vakken gekregen hebben (zoals bijvoorbeeld fysica of scheikunde om enkel de meest voor de hand liggende te noemen), maar elk met een eigen stempel. Voor bio=ingenieurs is die stempel de biologische aspecten, voor burgerlijk ingenieurs de techniek, voor handelsingenieurs en handelsingenieurs in de beleidsinformatica de commerciele aspecten en de informatica (voor andere ingenieurs geldt dezelfde oefening). Moest die stempel er niet zijn, zouden het ook allemaal dezelfde opleidingen zijn.

Ok, ik ben overtuigd denk ik :) DaBeast

Nieuwe versie suckt[brontekst bewerken]

De nieuwe versie trekt op niet veel, zowel qua stijl als qua inhoud. Het is precies geschreven door een tiener; compleet met persoonlijke opmerkingen en onvolledige informatie. Gelieve de vorige versie te restoren.

eenzijdig?[brontekst bewerken]

heb geprobeerd het wat neutraler en vollediger te maken. In 't vervolg wel bijdragen op deze pagina ondertekenen met 4 x ~, dank u Door de wol geverfd 13 jul 2006 13:32 (CEST)Reageren

niveau[brontekst bewerken]

wat is het verschil in de opleiding tussen univ- en hogeschoolniveau? Beide geven diezelfde titel? MADe 24 nov 2006 20:04 (CET)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Handelsingenieur. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 6 sep 2017 05:31 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Handelsingenieur. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 okt 2017 06:41 (CEST)Reageren

Externe links aangepast[brontekst bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 0 externe link(s) gewijzigd op Handelsingenieur. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 19 nov 2019 10:41 (CET)Reageren