Overleg:Harssens

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 4 jaar geleden door Hartenhof

Op het geboortebewijs van mijn grootmoeder (1875) staat als geboorteplaats Harsfens gemeente Adorp. In andere-niet officiële stukken staat Harssens. Wanneer heeft deze naamswijziging plaatsgevonden?

Ik zou er maar van uigaan dat de ambtenaar die dat geboortewijs heeft opgemaakt een weinig vaste hand had en bij de tweede s is uitgeschoten. Voorzover bekend heeft Harssens steeds Harssens geheten. Peter boelens 23 jul 2007 21:59 (CEST)Reageren
  • Het vreemde is dan dat ook de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Adorp drieëntwintig jaar later ook niet over een vaste hand beschikte, want ook in het trouwboekje staat de naam Harsfens. Ik mag er toch van uit gaan dat een ambtenaar van een gemeente wel weet hoe de dorpen/gehuchten van zijn gemeente heten. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Folkert~nlwiki (overleg · bijdragen)
    • een dubbele s werd wel geschreven met een zogenaamde korte s (de s zoals die nu ook wordt geschreven) een een ſ (lange s), die er uitziet als een f zonder het dwarsstreepje. Iets vergelijkbaars zien we nog in de Duitse (een ligatuur van een s en een z). De ambtenaar heeft dus hoogst waarschijnlijk een schrijffoutje gemaakt. vis →  )°///<  ← overleg 5 sep 2019 15:57 (CEST)Reageren
      • Een flauwe opmerking over je harses gebruiken is gauw gemaakt, maar de verklaring van Vis met 1 oog ligt het meest voor de hand. Waarschijnlijk is het zelfs geen schrijffoutje, maar deed de ambtenaar wat hij op school had geleerd, en nam de tweede ambtenaar dat gewoon over.
        Zie ook rechtsonder
        . Hartenhof (overleg) 5 sep 2019 16:20 (CEST)Reageren