Overleg:Heilige

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 17 jaar geleden door Tigelat in het onderwerp Heilige vs Ketter

Zou het niet wat zijn om na een algemenere inleiding aparte doorverwijzingen te maken voor de verschillende "merken" heiligen? Het zijn namelijk ook totaal verschillende fenomenen die volgens mij in één artikel niet bij elkaar passen. Zo´n rondwandelende heilige in het Oosten is heel iets anders dan onze eigen sint tunnis, bijvoorbeeld. Misschien dat ze het in real life prima met elkaar zouden kunnen vinden, maar ik heb het idee dat ze elkaar in zo´n artikel wat voor de voeten lopen.

Gebruiker:Broederhugo

Heilige vs Ketter[brontekst bewerken]

Heilig betekent : heel, volmaakt. Een heilige is een volmaakt iemand. Iemand kan heiligheid benaderen of werkelijk nastreven. Een heilige inspireert een geloofsgemeenschap tot volmaakt gedrag.

Wanneer in heiligheid wordt gefaald, is sprake van ketterij.

Het woord 'ketter' viseert niet zozeer iemand die bedreven is in het kwaad, die zeer duidelijk verwerpelijk gedrag nastreeft, of iemand die het tegendeel zoekt te doen van volmaakt gedrag. Het is veeleer iemand die bijna volmaakt is, en daar op bepaalde punten in faalt. In de mediterrane geloofstradities is iemand die net niet volmaakt is, gevaarlijker voor gelovigen dan iemand die duidelijk niet heilig is. Gelovigen lopen immers veel meer het risico te worden misleid door iemand die heilig schijnt, dan door een doorsnee mens.

In de Rooms-katholieke traditie is daarom het onderzoek naar heiligheid zo belangrijk. Met een heiligverklaring wordt gewacht tot na het overlijden, en daarna zelfs nog een hele tijd. Zo kunnen alle gebeurtenissen betreffende een persoon boven water komen. De hedendaagse snelle communicatiemiddelen en dynamische nieuwsgaring maken deze wachttijd voor de heiligverklaring misschien minder noodzakelijk.

De passage in het oude testament : 'Morgenster, zoon van de dageraad', in Jesaja 14,12, betreft de neergang van een aanzienlijk persoon. Volgens sommige verhalen betreft het de val van de allerhoogste serafijn die zich boven de beslissing van God stelde en daarmee de Duivel werd. Een dergelijk literair verhaal werd voor toneel geschreven onder de titel 'Lucifer' door Joost Van den Vondel.

Misleidende personen worden in de eerste Johannesbrief van de Bijbel 'antichrist' genoemd. In de Bijbel spreekt men vaak ook van 'valse profeten'. Dit zijn profeten waarvan de voorspellingen geen waarheid worden. --Tigelat 13 apr 2007 12:24 (CEST)Reageren